Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Άνοιξη «φρουμάζει»…

 Εαρινή ισημερία σήμερα [εικόνες]

21st of March - The beginning of Spring / 21η Μαρτίου - Η αρχή της άνοιξης21 Μαρτίου σήμερα, και είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα διαρκούν ίσες ώρες. Πιο επιστημονικά, στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική  ημέρα, κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντας, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.

Ωστόσο, παρά την κοινώς διαδεδομένη αντίληψη ότι η Άνοιξη ξεκινά από σήμερα, η αλήθεια είναι πως η ημερομηνία δεν είναι σταθερή.

Το 2007 συνέβη για τελευταία φορά, ενώ η επόμενη θα συμβεί πάλι το 2102. Οι επιστήμονες λένε ότι η πρώτη μέρα της άνοιξης καταγράφεται μεταξύ της 19ης Μαρτίου και της 21ης Μαρτίου.

Η ημερολογιακή αυτή διαφορά οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Αρχικά, κάθε έτος δεν έχει ακριβώς τις ίδιες μέρες (π.χ. δίσεκτα έτη). Επιπλέον, η ελλειπτική τροχιά της Γης σε συνδυασμό με την βαρυτική έλξη των υπολοίπων πλανητών αλλάζουν διαρκώς τον προσανατολισμό μας απέναντι στον Ήλιο.

Αυτά είναι τα επιστημονικά στοιχεία. Αλλά, τη χρεία έχουμε από την επιστήμη, όταν η άνοιξη «φωνάζει» ότι είναι εδώ; Παρά τη συννεφιά που επικρατεί σήμερα και τους ισχυρούς νοτιάδες, η φύση, ανθίζει.

Απολαύστε μερικές από τις εικόνες της ελληνικής υπαίθρου (ναι, και της Αττικής) για να χαλαρώσετε από τα «μαύρα σύννεφα» που μας περιτριγυρίζουν….

[custom_gallery id=»14203″]

[space size=»30″]

By