Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Αθήνα ο πρώτος προορισμός του νέου προέδρου της Κομισιόν

Την Δευτέρα η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

zan klont giounker

Την Αθήνα επιλέγει ως πρώτο του προορισμό ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Η Αθήνα, από την άλλη, θα έχει την ευκαιρία να πιέσει για την προώθηση της ατζέντας της, με προτεραιότητα το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο νέος Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβρομόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης.

Πάντως, εκτός του θέματος των χαρτοφυλακίων για τη νέα Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αναμένεται να δεσμευτεί για άλλα θέματα απέναντι στην ελληνική πλευρά, αφού ούτως ή άλλως αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ προανήγγειλε την επίσκεψή του, τη Δευτέρα, με ένα ιδιαίτερα θερμό μήνυμα προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν υπογραμμίζεται πως ο κ. Γιούνκερ επέλεξε την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη με το νέο αξίωμά του σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο και συνάδελφο», ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνει πως από την Αθήνα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας του για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ στέλνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθήσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

By