Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ΑΟΖ χάθηκε στη μετάφραση

Όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απέφυγε να πάρει θέση.

-Του Γιάννη Πιτταρά-

Samaras Erdogan ypourgoiΗ Τουρκάλα δημοσιογράφος του ιδιωτικού καναλιού «24» μόλις είχε ολοκληρώσει την ερώτησή της για το καυτό θέμα της ΑΟΖ.  Ο Ταγίπ Ερντογάν, πήρε το λόγο και άρχισε να δίνει την δική του απάντηση για το θέμα που αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αντώνης Σαμαράς – όπως και οι “Eλληνες δημοσιογράφοι – μάταια περιμένουν να ακούσουν τα ακριβή λόγια του Tούρκου Πρωθυπουργού.

Οι επίμαχες αναφορές του κ. Ερντογάν «χάνονται» στην μετάφραση και όλοι μένουν με την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας απέφυγε να πάρει θέση σε ένα τόσο λεπτό θέμα.

 

Ακολουθεί η απάντηση του κ.Σαμαρά που αναφέρει ότι «το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει σε ισχύ και για την ΑΟΖ…»

Έντονο παρασκήνιο για το αν ετέθη το θέμα της ΑΟΖ

Samaras Istanbul photo ypourgoiΛίγο αργότερα τα τηλέφωνα πήραν φωτιά αφού όλοι αναζητούσαν να μάθουν αν πράγματι ετέθη το θέμα και από ποιον.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς το ανέφερε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα δικαίωμά μας  με βάση το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο».

 

Σχολίαζαν δε τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν – στην επίμαχη απάντηση που έδωσε – λέγοντας ότι «επρόκειτο για μια χαλαρή δήλωση ενός τούρκου Πρωθυπουργού και δεν υφίσταται κάποιο θέμα».

 

 

Τι αφορούν οι συμφωνίες

Συνολικά μεταξύ των υπουργών Ελλάδας-Τουρκίας υπεγράφησαν 25 συμφωνίες μεταξύ αυτών:

 

*Συμφωνία μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών

*συνεργασία ανάμεσα στο κρατικό κανάλι TRT και την ΕΡΤ

*θέματα τύπου

*θέματα υγείας (συνεργασία σε θέματα μεταδοτικών ασθενειών – υπηρεσίες υγείαε σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών)

*ενίσχυση υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας (μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο νοσοκομείο Παίδων της Άγκυρας και το Παίδων Αγία Σοφία)

*παράνομη μετανάστευση (καταχωρήσεις πληθυσμού και ληξιαρχικές πράξεις)

*μνημόνιο συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

*κοινό πρόγραμμα των κέντρων στρατηγικών μελετών Ελλάδας-Τουρκίας

*ανταλλαγή και στήριξη σε θέματα τουρισμού

*Απαγόρευση εξόδου προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς[space size=»30″]

By