Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η αστυνομία του Λονδίνου εξοπλίζεται με… iPad

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καταφέρει να επιτύχει περικοπές κατά 30% στον προϋπολογισμό IT

 

ipad

Η Μητροπολιτική λονδρέζικη αστυνομία του Λονδίνου πρόκειται να προμηθευτεί με iPad, τα οποία θα διαθέτουν προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αστυνομικούς που τα χρησιμοποιούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία υποθέσεων και καταθέσεις μαρτύρων. Επιπλέον, θα διατίθενται location-based πληροφορίες σχετικά με μέλη συμμοριών ή πρόσφατα θύματα εγκληματικών ενεργειών, μαζί οδηγίες πρόσβασης στα πλησιέστερα νοσοκομεία με μονάδες επειγόντων περιστατικών.

Το πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών και διάρκειας τριών ετών, θα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό έως και 15.000 αστυνομικών με συσκευές tablet της Apple. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά την προμήθεια 600 συσκευών οι οποίες θα προωθηθούν στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών Hammersmith και Fulham, του Λονδίνου.

Υπολογίζεται ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καταφέρει να επιτύχει περικοπές κατά 30% στον προϋπολογισμό IT, σύμφωνα με σχετική αναφορά των Financial Times. Παρόλα αυτά, εκφράζεται και ο προβληματισμός εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι, αφού το 2012 σε ανάλογο πρόγραμμα προμήθειας 40.000 «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οφέλη έφτασαν τις 600.000 λίρες, ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με την εξοικονόμηση 125 εκατομμυρίων λιρών του αρχικού προγραμματισμού.

Επιπρόσθετα, οι υπερασπιστές του προγράμματος θεωρούν ότι στα οφέλη του προγράμματος θα πρέπει να περιληφθεί και η δυνατότητα «πρόβλεψης» των εγκλημάτων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που θα παρέχονται από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Ενδεικτική είναι η αναφορά σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου στις περιοχές εφαρμογής παρατηρήθηκε μείωση κατά 12% στις διαρρήξεις, ενώ σε περιοχές που εφαρμόζονταν παλαιότερες τακτικές υπήρξε αύξηση 0,5%.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του iPad σαν μέσο «επιβολής» του νόμου είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Ο χρόνος και οι στατιστικές θα δείξουν αν και κατά πόσο θα είναι επιτυχημένο το πείραμα.

By