Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η βασίλισσα των εναλλακτικών επενδύσεων

Ιδού πόσα… δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για συναλλαγές έργων τέχνης και μόνο!

Της Λητώς Μησιακούλη

Scenes from the sale room at Christies where a Claude Monet painting Le bassin aux nympheas sold for £40,921,250.00 (inclusive of all premiums).   PICTURE  BY: NIGEL HOWARD Email: nrhpix@yahoo.com Mobile + 44 (0) 7831 235235 Στην Ελλάδα, μια μικρή μόνο, μερίδα ανθρώπων έχει συνειδητοποιήσει, το μέγεθος των ποσών που διακινούνται στην αγορά της τέχνης, τη βασίλισσα των εναλλακτικών επενδύσεων. Και ακόμα λιγότεροι, είναι εκείνοι που ξέρουν το μέγεθος των κερδών. Πολλά πιόνια, λίγοι νικητές… λένε κάποιοι επενδυτές οι οποίοι προτιμούν να κινούνται συχνότερα στα διεθνή παρά τα ελληνικά salerooms.

Η αύξηση σε αριθμό των art funds που κινούνται στα χνάρια των private equities και hedge funds, σε συνδυασμό με τα ασύλληπτα ποσά τζίρου που καταγράφουν οι ξένοι οίκοι επιβεβαιώνουν την πρωτιά της τέχνης στην αγορά. Οι Christie’s για παράδειγμα, κατέγραψαν αύξηση 9% για ο πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζοντας σε τζίρο τα 3,68 δις δολάρια! Σημαντική άνοδο της τάξεως του 28% κατέγραψε η Ασιατική Τέχνη με τον τζίρο από τις δημοπρασίες να αγγίζει τα 284,5 εκατ, δολάρια αλλά και η κατηγορία Old Masters που άγγιξε τα 78,4 εκατ., δολάρια με αύξηση 9%.

Βέβαια η κατηγορία που συνεχίζει να καλπάζει είναι και φέτος η Μεταπολεμική και Σύγχρονη Τέχνη που σημείωσε τον υψηλότερο τζίρο, φτάνοντας τα 665,4 εκατ. δολάρια και καταγράφοντας σε σχέση με πέρσι αύξηση 16%! Την υψηλότερη τιμή για φέτος, έπιασε το έργο του Jackson Pollock με τίτλο «Number 19» που πουλήθηκε στις 15 Μαΐου στους Christie’s Νέας Υόρκης. Η τιμή του άγγιξε τα 58.363.750 δολάρια!

sothebybidding“Ανοδος για τη μετοχή της Sotheby’s
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Sotheby’s καταγράφει άνοδο με τα στελέχη του οίκου να ανακοινώνουν κέρδη 91,7 εκατ. δολάρια ή 1,33 δολάρια κέρδος ανά μετοχή αφήνοντας πίσω τα περσινά νούμερα των 85, 4 εκατ. δολαρίων και 1,24 δολάρια κέρδος ανά μετοχή.

«Οι δουλειές του οίκου και η αγορά για έργα τέχνης υψηλής ποιότητας συνεχίζουν να είναι πολύ δυνατές» δήλωσε ο William Ruprecht, πρόεδρος και CEO του οίκου, έπειτα από τα χαμόγελα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την άνοδο της μετοχής Sotheby’s και γενικότερα τα κέρδη της εταιρίας.

Σχετικά με τις πωλήσεις έργων τέχνης ο οίκος, κατέγραψε άνοδο 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με το saleroom του Λονδίνου να σημειώνει την υψηλότερη πώληση για το 2013 με έναν πίνακα του Monet (Le Palais Contarini) που αγοράστηκε για 30,8 εκατ. δολάρια!

56 δισ. δολάρια ποντάρουν τα art funds!
Σύμφωνα με τα στατιστικά της βρετανικής ArtTactic που μελετά την αγορά τέχνης, τα ποσά που συνήθως επενδύονται στην Τέχνη μέσω art funds είναι μεταξύ 50.000 και 500.000 δολαρίων. Γεγονός που κάνει τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι συνολικά η αγορά των art funds «κλέβει» από την πίτα της παγκόσμιας αγοράς τέχνης γύρω στα 56 δισ. δολάρια!

sotheby1

(Visited 1 times, 1 visits today)
By