Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Βουλή παραπέμπει Παπακωνσταντίνου

Στο Δικαστικό Συμβούλιο για τρία αδικήματα, εκ των οποίων τα δύο σε βαθμό κακουργήματος

papakonstantinouA

Της Όλγας Παναγιωτίδου

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος (απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος) και ένα σε βαθμό πλημμελήματος (νόθευση εγγράφου), αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν «παρών». Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν «παρών».

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που αποδίδονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Δικαστικό Συμβούλιο συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Κι αυτό γιατί όλα τα κόμματα στα πορίσματά τους εισηγήθηκαν την ποινική του δίωξη για αδικήματα που συγκλίνουν σε δύο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσθέτει ένα ακόμη κακούργημα, αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου.

Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην 50 λεπτών ομιλία του –την τελευταία του όπως είπε ενώπιον της Βουλής- αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και χαρακτήρισε πολιτική την δίωξή του, καθώς ήταν ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε την χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

«Εδώ έχουμε μια εξόφθαλμη προσπάθεια κατασκευής ενοχής χωρίς στοιχεία, απλά και μόνο γιατί βολεύει κάποιους πολιτικά», είπε με σπασμένη τη φωνή και έδειξε ως υπεύθυνους τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, που κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα διάστημα, «κι ως επιβράβευση γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών». Ορισμένοι νομίζουν, είπε, ότι εάν προσφέρουν στην κοινωνία το θέαμα μιας ανθρωποθυσίας, θα ανακουφιστεί η πίεση σε αυτούς, για όλα όσα οι πολίτες υφίστανται.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκλεισε την ιδιαιτέρως φορτισμένη ομιλία του, απευθυνόμενος στην Αριστερά, για την οποία διερωτήθηκε από πότε συνυπογράφει μια στημένη ιστορία και προσπάθεια εξιλαστήριου θύματος για όλα τα δεινά της χώρας.

Η χθεσινή μαραθώνια συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συνυπέγραψαν το κοινό πόρισμα να υπερασπίζονται τη νομική πληρότητα και την αντικειμενικότητα των προτάσεων τους και τον ΣΥΡΙΖΑ να εμμένει στην άποψή του για ποινικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου και να καταγγέλλει την πλειοψηφία ως την επιτομή της συγκάλυψη». Ποινικές ευθύνες και για τον Γ. Παπανδρέου «έβλεπαν» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η Χρυσή Αυγή ζήτησε η τριανδρία Γ. Παπακωνσταντίνου , Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου να πάει φυλακή και μάλιστα, όχι στην πτέρυγα VIP, αλλά μαζί με Αφγανούς και Πακιστανούς. Για συγκάλυψη μίλησε και το ΚΚΕ.

Δεν έλειψαν πάντως, και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με πρωταγωνιστές την Ζ. Κωνσταντοπούλου και τους Χρ. Μαρκογιαννάκη, Π. Ρήγα και Β. Οικονόμου.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By