Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Βρετανία «κινδυνεύει» να πεινάσει

Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγω για ανθρωπιστική κρίση λόγω των περικοπών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας

peina615_409

Σε γράμμα τους στο British Medical Journal σημαντικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της Βρετανικής κοινωνίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποκρύπτει» το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα.

Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και γιατροί συνυπογράφουν γράμμα-έρευνα που απέστειλαν στο British Medical Journal όπου αναφέρουν πως τα αυστηρά μέτρα και οι περικοπές του κράτους έχουν επιδεινώσει τις ζωές των Βρετανών σε ανησυχητικά σημεία.

Οι υπογράφοντες, περισσότεροι εκ των οποίων μέλη του Συμβουλίου Έρευνας Ιατρικής αλλά και των μεγαλύτερων βρετανικών πανεπιστημίων αναφέρουν ότι τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει μέρος του πληθυσμού που πεινάει φτάνουν «την ανθρωπιστική κρίση» και ότι η βρετανική κυβέρνηση ίσως αποκρύπτει το πρόβλημα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα που όλο και μεγαλώνει : στην Βρετανία όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεινάνε και όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα συσσίτια. Παρά τα τεράστια νούμερα που δείχνουν συνεχείς αυξήσεις, η βρετανική κυβέρνηση λέει πως δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» ώστε να ληφθούν μέτρα. Παρ΄όλα αυτά, έρευνα που χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Βρετανίας για το θέμα, καθυστερεί να δημοσιοποιηθεί θέτοντας πολλά ερωτήματα για το αν θέλουν να αποκρύψουν τα ανησυχητικά ευρήματα.

fagita_agglia614

«Εμείς πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά και θα ντροπιάσουν πολλούς υπουργούς» λένε στο γράμμα τους οι ειδικοί. Και καταγγέλλουν ότι παρά τις προσπάθειες τους να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους δεν έχουν λάβει απαντήσεις.

Η φτώχεια φέρνει κακής ποιότητας φαγητό

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στα νοσοκομεία με διάγνωση σοβαρής υποσίτισης έχουν αυξηθεί από 3,161 το 2008-9 σε 5,499 το 2012-13. Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν οτι οι οικογένειες της Βρετανίας αγοράζουν λιγότερες σε σύνολο θερμίδες από το σουπερμάρκετ και αντικαθιστούν τα ακριβά υγιεινά φαγητά με φτηνά κακής ποιότητας.

«Η υποσίτιση των παιδιών είναι ειδικότερα ανησυχητική γιατί έχει επιπτώσεις στην μακροχρόνια υγεία των παιδιών και είναι τροχοπέδη για την σωστή τους ανάπτυξη».

Η υπεύθυνη για ζητήματα υγείας των Εργατικών Luciana Berger δήλωσε πως είναι «σκανδαλώδες να υποφέρει ο κόσμος από πείνα στη Βρετανία του 2013».

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια διαμαρτυρία στο διαδίκτυο που απαιτεί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα την οποία έχουν υπογράψει 50,000 πολίτες ως σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By