Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η γαλλική Lafarge κλείνει την μονάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Χαλκίδα

Του Νίκου Φιλιππίδη

agetΣε όνειρο απατηλό εξελίσσονται οι περίφημες γαλλικές επενδύσεις τις οποίες ανέμενε η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του γάλλο προέδρου F. Hollande. Όχι μόνο δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον αλλά η γαλλική Lafarge στην οποία ανήκει η ιστορική ΑΓΕΤ Ηρακλής κλείνει την μια από τις τρεις μονάδες της στην Ελλάδα, αυτή στην περιοχή της Χαλκίδας αφήνοντας στον αέρα 236 εργαζόμενους. Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται τρεις μήνες μετά την συνάντηση του επικεφαλής της στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από εκπροσώπους ξένων πολυεθνικών να επενδύσουν στην Ελλάδα και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προχωρά στην οριστική παύση του εργοστασίου της στη Χαλκίδα, ενώ η παραγωγή τσιμέντου θα γίνεται από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας.

Όπως αναφέρει, «παρά τις σχετικές προσπάθειες το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα. Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο».

Παράλληλα η εταιρεία δεσμεύτηκε να βρει κάθε δυνατή λύση που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Με τη νέα παραγωγική δομή η εταιρεία αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30%, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας και εδραιώνοντας τη θέση της ως εξαγωγικής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ” άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ” επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά €57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.

Από 26/03/2013 η εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών της Αττικής θα γίνεται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας, ενώ η εξυπηρέτηση της λοιπής εσωτερικής αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα εργοστάσια Βόλου Μαγνησίας και Μηλακίου Εύβοιας και τα Κέντρα Διανομής τσιμέντου στη Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο Πατρών και Ηράκλειο Κρήτη.[space size=»30″]

By