Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία διαψεύδει εκ νέου τους FT

Νέα αναφορά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στα όσα δημοσίευσαν οι Financial Times

germany_1942373b

«Ποτέ δεν εκφράσαμε ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ» τονίζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή, διαψεύδοντας για ακόμα μια φορά τα όσα αναφέρουν οι Financial Times σχετικά με την ύπαρξη του «σχεδίου Z».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Τσαουντούρι επιβεβαίωσε χθεσινό ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφορικά με απόψεις που εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο βιβλίο του πρώην αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάϊντνερ. Ο Mάρτιν Τσαουντούρι επιμένει ότι σε κανένα σημείο του σχετικού βιβλίου ο κ. Σόιμπλε δεν υποστηρίζει την εξόδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ότι παρουσιάζει στον τότε ομόλογο του «διαθέσεις» που υπήρχαν εκείνο το διάστημα στην ΕΕ και ότι αυτές αναφέρονται στα σχόλια του Τ. Γκάιτνερ. 

«Καθ” όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης ουδέποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Για να στηρίξει την άποψη αυτή ο κ. Τσαουντούρι παρέθεσε κομμάτι από ομιλία του κ. Σόιμπλε του 2012 στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στη συζήτηση με θέμα την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη στήριξη μας δεν θα διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τη δική μας κοινή Ευρώπη, την κοινή μας ευημερία». 

Στις δημόσιες δηλώσεις της Μέρκελ παραπέμπει ο Ζάιμπερτ 

Ανάλογη ήταν και η στάση που τήρησε στο μπρίφινγκ ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Εξαρχής αρνήθηκε να σχολιάσει τα άρθρα των Financial Times για το τι είχε συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις Κάννες το Νοέμβριο του 2012 στο περιθώριο της Συνόδου του G20, όπως και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της καγκελάριου. 

Σε όλους όσους θέλουν να μάθουν για τη γερμανική στάση εκείνης της περιόδου όσο αφορά την παροχή βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ, ο κ. Ζάιμπερτ συνέστησε να διαβάσουν τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης. 

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν συμμερίζεται πάντως την άποψη ότι οι αναλύσεις που δημοσιεύονται αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ είναι αρνητικές ως προς το ρόλο της Γερμανίας. Τουναντίον, έχει την εντύπωση ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν στα μέσα ενημέρωσης εκείνες οι φωνές που εκφράζουν την άποψη ότι είναι σωστή η στάση που «αδιαλείπτως» έχει τηρήσει η Γερμανία. 

Πηγή: Deutsche Welle

By