Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την κακομεταχείριση των μεταναστών στην Κύπρο

«Η Κύπρος επιδεικνύει τρομακτική έλλειψη συμπόνιας και περιφρόνηση των διεθνών της υποχρεώσεων» δηλώνει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων

cyprus2503

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «επονείδιστη» μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι κυπριακές αρχές προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κρατούνται επί μήνες σε κέντρο κράτησης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φυλακής.

«Η Κύπρος επιδεικνύει τρομακτική έλλειψη συμπόνιας και περιφρόνηση των διεθνών της υποχρεώσεων» δηλώνει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

«Είναι ντροπή να σκέφτεται κανείς ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται υπό συνθήκες ανάλογες με φυλάκιση για χρονικές περιόδους που ορισμένες φορές ξεπερνούν τους 18 μήνες» λέει.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει την περίπτωση δύο γυναικών, κατοίκων εδώ και καιρό της Κύπρου, που είναι παντρεμένες με πολίτες της Ευρωπαϊκής “Ενωσης και οι οποίες έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ τα παιδιά τους – 19 μηνών και τριών ετών αντίστοιχα – έχουν παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Τουλάχιστον ένα άτομο κρατείται στη Μενόγια, το κύριο κέντρο κράτησης του νησιού, εδώ και 22 μήνες, κατά παράβασιν του ευρωπαϊκού δικαίου που ορίζει στους 18 μήνες το ανώτατο όριο κράτησης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Μενόγια είναι μία φυλακή που απλώς δεν ονομάζεται φυλακή, καταγγέλλει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι. «Πίσω από τα διπλά μεταλλικά κιγκλιδώματα ζουν οι κρατούμενοι ο ένας επάνω στον άλλον και δεν τούς επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το κτίριο παρά διόμισι ώρες την ημέρα«.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, «οι κυπριακές αρχές, που επιδιώκουν να επιδείξουν αυστηρή στάση απέναντι στη μετανάστευση, τηρούν ανηλεή και αυθαίρετη στάση απέναντι στους μετανάστες«.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις αρχές Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία συνάντησε εννέα σύρους πρόσφυγες που κρατούνται στη Μενόγια, από τους οποίους τουλάχιστον ένας έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές κρατούν Σύρους στη Μενόγια, τη στιγμή που η πολιτική τους είναι να μη απελαύνονται οι Σύροι προς τη Συρία» λέει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι , ο οποίος θεωρεί ότι η μοναδική εξήγηση είναι ότι επιδιώκουν «να στείλουν ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους Σύρους λέγοντάς τους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι» στην Κύπρο.

By