Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εισαγγελέας καλεί Πελεγρίνη να ανοίξει το πανεπιστήμιο

Να εφαρμοστεί ο νόμος κάλεσε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη

koutzamaniA

 

Λίγο πριν τις 15.00, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κάλεσε στο γραφείο της τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη και του ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος, για να ανοίξουν τα Πανεπιστημία. Η κ. Κουτζαμάνη προειδοποίησε τον  Πελεγρίνη ότι θα αντιμετωπίσει ακόμα και ποινικές ευθύνες, αν δεν πράξει τα δέοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπ” αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η συγκεκριμένη απεργία (για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013) έχει κριθεί παράνομη, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου.

Η παραγγελία για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης.

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάλεσε και εκείνος νωρίτερα τους πρυτάνεις και τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. «Αλλιώς, θα φέρει ακέραια την ευθύνη» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον Βήμα FM. Στις πρυτανικές αρχές πετάει για μια ακόμα φορά μετά απ” αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Παιδείας το «μπαλάκι» προκειμένου να ανοίξουν στα Πανεπιστήμια. «Η πολιτεία έχει εξαντλήσει τα μέσα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος  και πρόσθεσε ότι «ο πρύτανης και οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια», όταν μάλιστα, όπως είπε, έχουν δύο αποφάσεις δικαστηρίου που κρίνουν την απεργία παράνομη. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε επικοινωνία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον οποίο είπε «ότι θα πρέπει να πάρει τη διοικητική του ευθύνη και να πει στους υπαλλήλους να σηκώσουν τη μπάρα». «Δεν είναι πια απεργία αλλά ομηρεία και κατάληψη», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν υπάρχει άβατο…Δεν μπορεί μια χούφτα άνθρωποι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σηκώνοντας μια μπάρα».

Παράνομη αλλά όχι και καταχρηστική κρίθηκε για δεύτερη φορά από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ που βρίσκονται σε απεργία εδώ και 11 εβδομάδες κατά της διαθεσιμότητας. Η απόφαση, όπως και η προηγούμενη ανάλογη απόφαση που είχε ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου δίνει το δικαίωμα στους απεργούς να προκηρύξουν νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχαν προκηρύξει δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή. Στο μεταξύ υπό τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας  για άνοιγμα των πανεπιστημίων ακόμα και με την  επέμβαση της αστυνομίας παραιτήθηκε τη Δευτέρα σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Mόνο 12 υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ στο Καποδιστριακό – 313 υπάλληλοι με συνεπωνυμία

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέσω μελέτης απαντά στην κίνηση των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών να συνεχίσου την απεργία, παρά το ότι κρίθηκε παράνομη. Μόνο δώδεκα υπάλληλοι εισήχθησαν μέσω ΑΣΕΠ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάζει το ThePaper, ενώ 313 υπάλληλοι έχουν συνεπωνυμία.

Ειδικότερα, μέσα από τη μελέτη η οποία έγινε, προέκυψε ότι 8 από τα 36 Ιδρύματα της χώρας έχουν υπεράριθμους διοικητικούς υπαλλήλους. Επίσης, οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ που έχουν περάσει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι μόλις 12, ενώ στο Μετσόβιο είναι 19. Οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν βοηθοί ερευνητών που στη συνέχεια έγιναν μόνιμο προσωπικό.

Από τους 1140, που θα τεθούν τελικά σε διαθεσιμότητα, οι 650 θα απορροφηθούν σε άλλα Ιδρύματα, στο πλαίσιο της δια-ιδρυματικής κινητικότητας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By