Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για 5-ετή ομολογιακή έκδοση και υπό το αγγλικό δίκαιο

euromoney

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για 5-ετή ομολογιακή έκδοση και υπό το αγγλικό δίκαιο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση “αναφοράς-benchmarking” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».
Το Δημόσιο διόρισε τις Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley ως αναδόχους για το ομόλογο, που αναμένεται να τιμολογηθεί την Πέμπτη, δήλωσε ένας από τους βασικούς αναδόχους, αναφέρει το Reuters.

Στόχος της έκδοσης η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να κινείται στο 5% ή αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης. «Θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%» τόνισε.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την κυβέρνηση πέρα από την αναγνώριση από την τρόικα της δημοσιονομικής προόδου που έχει σημειωθεί, είναι η συνεχής υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που την Τετάρτη έπεσε κάτω του 6%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, με κεφάλαια από ξένους επενδυτές.

Ανακούφιση και ικανοποίηση προκάλεσε επίσης στην κυβέρνηση η σημαντική μείωση του επιτοκίου (διαμορφώθηκε στο 3,01% από 3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου) στη χθεσινή (Τρίτη) δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων Δημοσίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και την υψηλή προσφορά κεφαλαίων.

Ενδεικτική της ικανοποίησης της κυβέρνησης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταικούρα μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας:

«Η απόδοση, η οποία διαμορφώνεται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο προ-μνημονίου μήνα (Απρίλιος 2010), καθώς και το ύψος και η σύνθεση των προσφορών καταδεικνύουν ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

By