Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε για τα Όσκαρ

Η αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου ανακοίνωσε τις 9 ταινίες που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο της επιλογής για τις υποψηφιότητες του Ξενόγλωσσου Όσκαρ

oscars600_221213

Δεν πρόκειται για την τελική λίστα, καθώς η τελική 5αδα θα προέλθει από τις ταινίες αυτές. Δύο ειδικές επιτροπές σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες θα ανακοινώσουν στις 16 Ιανουαρίου τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και οι πέντε υποψήφιες ξενόγλωσσες ταινίες.

Οι 9 φιναλίστ ταινίες είναι:

  1. Ραγισμένα Όνειρα του Φέλιξ βαν Γκρόνιγκερ (Βέλγιο)
  2. An Episode in the Life on an Iron Picker του Ντάνις Τάνοβιτς (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
  3. The Missing Picture του Ριτ Παν (Καμπότζη)
  4. To Κυνήγι του Τόμας Βίντερμπεργκ (Δανία)
  5. The Notebook του Γιάνος Σαζ (Ουγγαρία)
  6. Η Τέλεια Ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία)
  7. The Grandmaster του Γουονγκ Καρ Γουάι (Χονγκ Κονγκ)
  8. Two Lives του Τζορτς Μαάς (Γερμανία)
  9. Ομάρ του Χανί Αμπού-Ασάντ (Παλαιστίνη)

Δεν πάει στα Όσκαρ η Ελλάδα

Εκτός κούρσας έμεινε ωστόσο, η Ελλάδα, που φέτος έστειλε στο Χόλιγουντ το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

pouli_paidi600

Από τη λίστα απουσιάζει επίσης η «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς κυκλοφόρησε εκπρόθεσμα, βάση των κανονισμών της Ακαδημίας. Έκπληξη αποτελεί ο αποκλεισμός του «Απαγορευμένου Ποδηλάτου» της Χάιφα Αλ Μανσούρ, της πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία που υποβλήθηκε ποτέ στα Όσκαρ και επίσης της πρώτης που σκηνοθέτησε γυναίκα στη χώρα.

Η απονομή των Όσκαρ θα γίνει την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 στο Dolby Theatre του Hollywood & Highland Center. Την τελετή θα παρουσιάσει η Ellen DeGeneres.

oscars625_221213

(Visited 1 times, 1 visits today)
By