Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ελληνική προεδρία στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Τι συζητά η κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

bouli mesa olomelia sinedriasi
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο Ευ. Βενιζέλος  προανήγγειλε νέο γύρο συνομιλιών για το Σκοπιανό στις αρχές του Σεπτεμβρίου και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Ανέφερε ωστόσο, ότι δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωατλαντική συμμετοχή των Σκοπίων, αλλά ολόκληρη η δέσμη κριτηρίων που οφείλουν να εκπληρώσουν. «Το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», είπε.

Ο Ευ. Βενιζέλος  επεσήμανε ακόμη, ότι στην συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του έθεσε τον θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, με τον Γκ. Βεστερβέλε να παραπέμπει στις γνωστές θέσεις της γερμανικής πλευράς. «Δεν έχει διακοπεί όμως ο διάλογος», σημείωσε, ενώ σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα οριστεί διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας και με την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και ότι θα συγκροτηθεί αυτόματος μηχανισμός ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία που θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο Ευ. Βενιζέλος  επεσήμανε ότι η αρχή της ισοτιμίας των κρατών  -μελών, είναι μια αρχή που έχει διαταραχτεί –«και αυτό που ζούμε απέχει πολύ από τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης», είπε- και ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική κρίση δεν επηρέασε αρνητικά την εξωτερική μας πολιτική, τους στόχους, τους χειρισμούς και τις προτεραιότητες μας. «Στην στη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων ποτέ δεν επιχειρήθηκε η σύνδεση της οικονομικής δημοσιονομικής κρίσης με θέματα που εντάσσονται στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής», ήταν η κατηγορηματική του δήλωση, προσθέτοντας ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί ένας λαός που υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης  πρέπει να έχει αξιοπρέπεια. Απηύθυνε μάλιστα, πρόσκληση για την ανάγκη διαμόρφωσης προϋποθέσεων εθνικής ενότητας και κοινοβουλευτικής συναίνεσης στο ευαίσθητο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφορικά τέλος, με την υπογραφείσα από Ελλάδα και Αλβανία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, που ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της γείτονος, είπε ότι ήταν υποδειγματική και «θα επανέλθουμε στην κύρωση και επικύρωσή της».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By