Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η εξεύρεση ενός «έντιμου συμβιβασμού» ζητούμενο της συνάντησης

Περιορισμένα τα περιθώρια συγκλίσεων

samaras-venizelos-kouvelisΜε ζητούμενo την εξεύρεση ενός «έντιμου συμβιβασμού» με επίκεντρο την ΕΡΤ αλλά και τη συνολικότερη λειτουργία της κυβέρνησης, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε κάλπες, συναντιούνται αύριο οι πολιτικοί εταίροι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, τα περιθώρια συγκλίσεων είναι περιορισμένα, παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων 24ωρων. Από την μία πλευρά ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν αποφασισμένος να επιμείνει στην απόφαση για «λουκέτο» στη ΕΡΤ και έτοιμος να συζητήσει μόνο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση του νόμου Κεδίκογλου, ώστε ο νέος φορέας να εκπέμψει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στον αντίποδα, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετέδιδαν ότι η διαφύλαξη της κυβερνητικής συνοχής και η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το «να μην υπάρχει μαύρος στις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει στον τερματισμό λειτουργίας της ΕΡΤ μέσω πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ελήφθη με βάση τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από το 60% της κοινής γνώμης εμφανίζεται σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προοπτικής. Όμως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα ποσοστά επί της ουσίας αντιστράφηκαν.

Η νέα πρόταση

Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζει η νέα πρόταση του πρωθυπουργού, ο οποίος προτείνει τον ορισμό επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

Σε δήλωσή του συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς προτείνει η επιτροπή αυτή, που θα έχει, όπως αναφέρει, προσωρινό χαρακτήρα, να συσταθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει ορίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς τονίζει παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση μπορεί να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και δηλώνει ότι αναμένει «την αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια, η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ, σχολίασαν κύκλοι του κόμματος.

Την ίδια ώρα και η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή με κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας. Και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος έγραψε το βράδυ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: Η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με πλήρες πρόγραμμα! Όλες οι αλλαγές-αναδιαρθρώσεις με την ΕΡΤ ανοιχτή. Άμεση άρση της ΠΝΠ.

Παρέμβαση Παπούλια

Με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων που έχει πυροδοτήσει η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, παρέμβαση στο θέμα υπήρξε και από το Προεδρικό Μέγαρο. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν συγκεκριμένα πως ο Κάρολος Παπούλιας τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο», σημείωναν οι κύκλοι του Προεδρικού Μεγάρου.

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: «Όχι» σε μεταβατικό σχήμα

Αποφασισμένοι «να αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης», δηλώνουν οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Σε ψήψισμά τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ τονίζουν πως «θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση »συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By