Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η επιστολή Νταβούτογλου στη συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Τουρκίας

Copyright: turkishnews.com
Copyright: turkishnews.com

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, δήλωσε πως κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή, στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η επιστολη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πρόταση του Αχ. Νταβούτογλου έχει ως εξής:

«1. Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

2. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν.

Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.

3. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκία στον εγχώριο τύπο, αντίστοιχες επιστολές είχαν αποσταλεί στους υπουργούς των μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλείας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Σουηδίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μάλιστα, απάντησε ήδη, στις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν».

Η συνέχιση της προσέγγισης Τουρκίας- Ισραήλ, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικά θέματα των επερχόμενων συναντήσεων στην Κωσταντινούπολη.Μέση Ανατολή

By