Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΕΤΕ προτείνει μειώσεις μισθών!!!

Ζήσαμε κι αυτό…

FOSPHOTOS / Αλέξανδρος Κατσής
FOSPHOTOS / Αλέξανδρος Κατσής

Του Αντώνη Τάντουλου

Η Εθνική Τράπεζα ή αλλιώς ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας εμμέσως πλην σαφώς προτείνει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Το γεγονός, δε, πως η τράπεζα προχώρα σε αυτή τη διαπίστωση εστιάζοντας στον κλάδο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δεν μειώνει το ειδικό βάρος του ατοπήματος (διότι περί αυτού πρόκειται), δεδομένου ότι οι ΜμΕ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Ειδικότερα η ΕΤΕ σε report για τον κλάδο των ΜμΕ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αν και εντοπίζει ίχνη βελτίωσης του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης της απασχόλησης για το επόμενο έτος, καθώς μόλις το 20% συνεχίζει να απασχολεί πλεονάζον προσωπικό, ωστόσο η ανάγκη για περαιτέρω περιορισμό του μοναδιαίου κόστους εργασίας παραμένει ώστε να γίνουν οι ελληνικές ΜμΕ πιο ανταγωνιστικές»

Και βέβαια είναι προφανές πως τα γραφόμενα δεν χρήζουν ούτε υψηλής αναλύσης ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν διπλής ερμηνείας, όσον αφορά στο τι εννοούν.

Ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η έκθεση της ΕΤΕ συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικονομία όπου και εκεί υπάρχουν αναφορές για το κόστος εργασίας.

Δεν υπονοείται φυσικά πως η ΕΤΕ παίρνει εντολές από το ΔΝΤ, όμως αν το δούμε από μια άλλη οπτική, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως η τράπεζα γνωρίζοντας της απόψεις του «αφεντικού» σπεύδει αυτοβούλως να τις υποστηρίξει.

By