Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Η ευρωδιάσωση θυμίζει τραγωδία»

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ, που αναλύουν την αναγκαιότητα και τις συνέπειες ενός τρίτου προγράμματος ή ενός νέου κουρέματος χρέους.

pressΜε σχόλια που κυμαίνονται από το «Η ευρωδιάσωση θυμίζει τραγωδία» μέχρι «Ευχαριστούμε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» τα μεγαλύτερα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα Παρασκευή στη συζήτηση περί τρίτου πακέτου βοήθειας στην Αθήνα.

Στην πραγματικότητα οι λύσεις που συζητούνται δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. « Από τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν το πολύ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, ένα νέο πρόγραμμα με καινούργια δάνεια θα εκτόξευε ακόμη περισσότερο στα ύψη το ελληνικό χρέος ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι εργαλεία που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Αντί να αναβάλλεται περαιτέρω η πτώχευση, ένα κούρεμα θα ήταν η ενδεδειγμένη και αληθινή απάντηση. Θα έφερνε βέβαια τους διασώστες σε δυσάρεστη θέση. Από τη μια η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει πιθανότατα 20 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν τα ίδια. Από την άλλη οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα ρωτούσαν γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, όταν οι Έλληνες απαλλάσσονται για δεύτερη φορά. Η ευρωδιάσωση θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, οδηγεί σε ένα άσχημο τέλος», καταλήγει η FAZ.

Ακόμη πιο απαισιόδοξη η  Stuttgarter Zeitung θεωρεί πως ούτε και ένα κούρεμα θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.  «Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Μια νέα δανειακή βοήθεια, όπως την προαναγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει νόημα, μόνον εάν υπάρξει επιτέλους αλλαγή πορείας. Η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, αποδεσμεύοντας, για παράδειγμα, πρόωρα κοινοτικούς πόρους που προορίζονται ούτως ή άλλως για τη χώρα. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους».

Θετικά διδάγματα βρίσκει το Der Spiegel. «Τρίτη, 20 Αυγούστου του 2013, μια καλή ημέρα για την πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία», σχολιάζει το περιοδικό , επισημαίνοντας ότι ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε επιτέλους αυτό που γνωρίζουν εδώ και καιρό ειδικοί, πολίτες και πολιτικοί, δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα « Στην τελική του ευθεία λοιπόν ο προεκλογικός αγώνας βρήκε επιτέλους ένα μεγάλο θέμα: Ποια θα είναι η συνέχεια με το ευρώ; Πόσο αξίζει η ευρωζώνη και η Ευρώπη για τους Γερμανούς;» γράφει το Der Spiegel.

«Είναι τώρα ευθύνη της αντιπολίτευσης να μην αφήσει τους Μέρκελ και Σόιμπλε να τη γλιτώσουν με μερικές άνευ σημασίας απαντήσεις, αλλά να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση: Ποια ακριβώς θα είναι η μορφή της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, από πού θα προέλθουν τα χρήματα; Και υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στην ευρωκρίση; Εντέλει δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πεδίο όπου οι θέσεις των κομμάτων είναι τόσο διαφορετικές», προσθέτει το περιοδικό και καταλήγει: «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν το μέλλον της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης όσο κανένα άλλο θέμα. Η συζήτηση άνοιξε. Ευχαριστούμε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!»

Η Die Welt σε σχόλιο της με τίτλο «Η μισή αλήθεια» αναφέρει «Όντως, σε περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν χρειάζονται καταρχήν ριζικές λύσεις, όπως το να παραιτηθούν οι δημόσιοι πιστωτές από τις αξιώσεις τους. Σε αυτό έχει δίκιο ο Β. Σόιμπλε. Με την απλή διαπίστωση ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να αφήσει τον Σόιμπλε να τη γλιτώσει έτσι απλά: Ανοιχτό παραμένει, για παράδειγμα, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα όταν θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των Ελλήνων; Θα είναι όντως σε θέση να δανειστούν χρήματα από τις αγορές, ενδεχομένως ήδη από το 2015;».

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By