Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη φοβάται τον αποπληθωρισμό

Ο Γενς Βάιντμαν παίρνει το πλευρό του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που διαβλέπει κίνδυνο αποληθωρισμού στην Ευρώπη

weidman622_160114

Ο πρόεδρος της Bundesbank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας), Γενς Βάιντμαν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ότι διαβλέπει περιορισμένο κίνδυνο για αποπληθωρισμό, ευθυγραμμίζοντας την θέση του με αυτή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

«Συμφωνώ πλήρως με το συνάδελφό μου Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε παράλογους φόβους πληθωρισμού», δήλωσε το μέλος το διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για το μέλλον. Υποστηρίζω μια ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης διατηρώντας κατά νου τις μακροπρόθεσμες απειλές για τη σταθερότητα των τιμών».

Ο κ. Ντράγκι υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και να απαντήσει «με περαιτέρω αποφασιστική δράση» σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρήσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη αλλά παραμένει αδύναμη.

Η ΕΚΤ διατήρησε την προηγούμενη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, όπως εξάλλου αναμενόταν.

«Οι φόβοι για ένα ιαπωνικό σενάριο είναι ακατάλληλοι», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, αναφερόμενος στην μάχη που έδωσε επί δεκαετίες η εν λόγω ασιατική χώρα, με την επίμονη και ευρεία υποχώρηση στις τιμές που περιόρισε την οικονομία. Υπερασπίστηκε τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αποτελούν κίνητρο για ξοδέψει κανείς ή να επενδύσει περισσότερο, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By