Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στις ΗΠΑ

Το πρώτο «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά το 1995 επί προεδρίας Κλίντον

White_House_Front_Dusk_AlternateΌλος ο πλανήτης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το αμερικανικό κράτος άρχισε να διακόπτει σταδιακά τη λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η μερική αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης σημαίνει καταρχήν ότι περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν απασχολούνται σε απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες του κράτους, θα τεθούν σε υποχρεωτική άδεια και ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν να λειτουργούν. Κάποιες ημέρες αμερικανικό κράτος θα έχει τα μισά χρήματα από όσα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του και τους μισθούς των εργαζομένων.

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ μέσα σε μια 20ετία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βάλει προσωρινό λουκέτο στις υπηρεσίες της για διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων το 1995-1996.

Τότε υπήρχε και πάλι διαφωνία ανάμεσα στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και το τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της παιδείας στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 1996.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβασε «ρολά» μετά το βέτο του Κλίντον στις δαπάνες που ζήτησε το Κογκρέσο, στο οποίο πλειοψηφούσα οι Ρεπουμπλικανοί.

Τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τους η απαραίτητους εργαζόμενους στην κυβέρνηση και κατήργησε τις μη απαραίτητες υπηρεσίες από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 1995 και από τις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1996.

Όταν έληξε το προηγούμενο φορολογικό έτος στις 30 Σεπτεμβρίου του 1995 ο πρόεδρος και το Κογκρέσο δεν είχαν συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό. Η πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου και ο εκπρόσωπος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριχ είχαν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό όμως ερχόταν σε αντίθεση με τα σχέδια του Κλίντον για τη δημόσια υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον.

Όταν ο πρόεδρος Κλίντον αρνήθηκε να περικόψει τον προϋπολογισμό κατά τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών ο Γκίνγκριχ απείλησε ότι θα αρνηθεί να αυξήσει το όριο του κρατικού δανεισμού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By