Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ιταλία γυρίζει την πλάτη στη Γερμανία και την Ερώπη

Προβληματίζει η άνοδος των αντιευρωπαϊκών και αντιγερμανικών συναισθημάτων στην Ιταλία, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της επιρροής της Γερμανίας

Italy_Crisis800

Περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεγεθυνόμενη επιρροή της Γερμανίας στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 25% θέλει να αγνοήσει τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας της κυβέρνησης συνασπισμού, καταδεικνύει μια έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την άνοδο των αντιευρωπαϊκών και αντιγερμανικών συναισθημάτων στην Ιταλία. Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, καταφέρονται συχνά εναντίον των Βρυξελλών και του Βερολίνου και κατηγορούν το ευρώ για τα δεινά της χώρας.

Συνολικά, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη επιρροή που άσκησε η Γερμανία στις αποφάσεις των Ευρωπαίων δεν είχε καλά αποτελέσματα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67- 68% στην περίπτωση των ψηφοφόρων των Γκρίλο και Μπερλουσκόνι και μειώνεται στο 48% στην περίπτωση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς. Η έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Σιένα εκ μέρους του κέντρου μελετών Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΑΙ), κατέδειξε επίσης ότι το 27% των Ιταλών πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να παραβιάσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ το 66% θα ήθελε η Ρώμη να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτούς.

italy_economy640

«Ναι» στη λιτότητα, αλλά χωρίς φόρους

Η πλειονότητα υπέρ των πολιτικών λιτότητας, εντούτοις, μειώθηκε στο 51% όταν οι ερωτώμενοι πληροφορήθηκαν ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τη χώρα τους συνεπάγεται αυξήσεις φόρων ή περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ ένα μικρό ποσοστό, 14%, δήλωνε έτοιμο ακόμα και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By