Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ιταλική πετρελαϊκή ENI ανοίγει γραφείο στη Λευκωσία

Την ερχόμενη εβδομάδα, η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ ανοίγει γραφείο στη Λευκωσία, έχοντας εξασφαλίσει άδεια διαχείρισης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

eni italyΌπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εταιρεία ενημέρωσε ήδη για τις προθέσεις της το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) και για την έναρξη ερευνών για σεισμογραφικά δεδομένα. Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε ότι οι Ιταλοί έχουν ήδη προβεί σε επαφές στη Λεμεσό για εταιρείες, που θα τους βοηθήσουν στις έρευνες.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την διακοπή συνεργασίας του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού με την Τουρκία παρά τα από κοινού προγραμματισμένα έργα, εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η εταιρεία ENI  ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By