Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Συνεδριάζει στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες

EforiesΣτο προσκήνιο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι η φοροδιαφυγή στοιχίζει στην Ε.Ε. περίπου 1 τρισ. ευρώ σε έσοδα ανά έτος.

Όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βασικός στόχος της Συνόδου θα είναι η «βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής στάσης των κρατών μελών και την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς».

Ωστόσο, εκτός της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις «προσπάθειες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε. και παγκοσμίως», όπως αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ευρεία συμφωνία για ένα επικαιροποιημένο φορολογικό σύμφωνο μεταξύ των κρατών μελών.

Σημειώνεται οτι η νέα συμφωνία αναμένεται να κλείσει διάφορα «κενά» που έχουν εντοπιστεί, προσθέτοντας την εισροή πληροφοριών για έσοδα από καταπιστεύματα, επενδυτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράλληλα, η νέα συμφωνία θα εντάσσει στο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, χώρες που είχαν εξαιρεθεί από το αρχικό σύμφωνο.

By