Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε διάταγμα εξυγίανσης της FBME Bank

H FBME ιδρύθηκε αρχικά στην Κύπρο το 1982 και ήταν θυγατρική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου

Cyprus-central-bankA
Υπό καθεστώς εξυγίανσης έθεσε με διάταγμα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το υποκατάστημα της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Πρόκειται για ανακοίνωση, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και η οποία αναφέρει ότι σκοπός του διατάγματος είναι η πώληση των εργασιών του υποκαταστήματος με στόχο την προστασία των καταθετών.Η Κεντρική Τράπεζα, προστίθεται, ενεργώντας ως αρχή εξυγίανσης θα ορίσει διαχειριστή, ο οποίος θα έχει όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε αναλάβει την Παρασκευή την διαχείριση της FBME, μετά την έκθεση της Μονάδας Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Crimes Enforcement Network) του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με την οποία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη τράπεζα ως «οργανισμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και όχημα για τη διακίνηση χρημάτων ακραίων οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου».

Πάντως, η Διοίκηση της FBME στις δημόσιες τοποθετήσεις της ανάφερε ότι ζητήθηκε η ανάληψη της διαχείρισης από την Κεντρική ώστε να διαφανεί το αβάσιμο των αμερικανικών κατηγοριών.

Σημειώνεται πως η FBME ιδρύθηκε αρχικά στην Κύπρο το 1982 και ήταν θυγατρική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου.

Αναλυτικά το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει τα εξής:

ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ AΛΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2013 ΕΩΣ 2014

Διάταγμα που εκδίδεται από την Επιτροπή Εξυγίανσης δυνάμει των εξουσιών που της παρέχονται από το άρθρο 2Α 17(Ι) του 2013 97(Ι) του 2013 90(Ι) του 2014.

Η Επιτροπή Εξυγίανσης ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από το εδάφιο (2) του άρθρου 2Α των περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμων του 2013 έως 2014 (εφεξής καλούμενοι «ο Νόμος»), με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών που απαιτείται δυνάμει του άρθρου 3 του Νόμου αναφορικά με την απόφαση λήψης μέτρων εξυγίανσης και του άρθρου 7 του Νόμου αναφορικά με την εφαρμογή συγκεκριμένου μέτρου εξυγίανσης, την έκθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και βιωσιμότητα του επηρεαζόμενου ιδρύματος και το σχέδιο εξυγίανσης και έχοντας διαπιστώσει ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου (1) του άρθρου 6 του Νόμου, εκδίδει το ακόλουθο Διάταγμα για την καλύτερη επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνονται στις παραγράφους (α), (β), (γ) και (ζ) του εδαφίου (1) του άρθρου 3 του Νόμου.

Συνοπτικός τίτλος.

1. Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί της Πώλησης Εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd. στην Κύπρο Διάταγμα του 2014.

Σκοπός. 2. Σκοπός του παρόντος Διατάγματος είναι η πώληση εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd. στην Κύπρο. 1182

Πώληση Εργασιών. 3. Δυνάμει του παρόντος Διατάγματος η Επιτροπή Εξυγίανσης εφαρμόζει το μέτρο της πώλησης εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd. στην Κύπρο. Άλλα μέτρα εξυγίανσης.

4. Οποιαδήποτε άλλα μέτρα εξυγίανσης δύναται να εφαρμοστούν όπως προβλέπεται στο Νόμο.

ΧΡ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΣΤ. ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ Γ. ΣΥΡΙΧΑΣ Επιτροπή Εξυγίανσης

By