Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κριμαία αποφασίζει, η Ρωσία και η Δύση περιμένουν

Μέχρι το βράδυ θα έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψήφισματος

crimea-referendum-international-observers.si

Η πιο μεγάλη μέρα για την σύγχρονη  ιστορίας της Κριμαίας είναι η σημερινή Κυριακή, καθώς 1,5 εκατ. πολίτες της περιφέρειας της Ουκρανίας καλούνται να αποφασίζουν αν θέλουν να προσχωρήσουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας ή να παραμείνουν προσδεδεμένοι στο «άρμα» του Κιέβου,

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Σε καινούργια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως έγκυρο και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Ο κ. Λαβρόφ τόνισε στον Τζον Κέρι πως το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους».

By