Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η κρυφή γοητεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Τα ορόσημα του Νοεμβρίου και ο ρόλος των hedge funds

xrimatistirioΤου Αντώνη Τάντουλου

«Άλλο φούσκα κι άλλο φουσκωμένο, υπάρχει τεράστια διαφορά και μάλλον δεν έχετε δει από κοντά φούσκα…». Αυτό υποστήριζε πρόσφατα σε χρηματιστηριακό πηγαδάκι ένας εκ των διαχειριστών που εδώ και μερικές εβδομάδες έχει προστεθεί και αυτός στην «παρέα» των hedge funds που δίνουν την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

«Η αγορά σας έχει κρυφή γοητεία», πρόσθεσε, όμως οι συμμετέχοντες στην κουβέντα και κυρίως όσοι δεν γνωρίζουν την επενδυτική τακτική των επιθετικών χαρτοφυλακίων, εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το ξέσπασμα των μετοχών έχει ουσία ή οφείλεται μόνο και μόνο σε ευκαιριακές κινήσεις από την πλευρά των κερδοσκόπων.

Ωστόσο ακόμα και ο πλέον ριψοκίνδυνος παίκτης γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως όσο εύκολο είναι να μπεις σε ένα μικρού ειδικού βάρους χρηματιστήριο και να επηρεάσεις ενδεχομένως ανοδικά την τάση, άλλο τόσο δύσκολο έως και αδύνατο είναι να βγεις αν προκύψει αρνητικός αστάθμητος παράγοντας.

Και την παράμετρο αυτή σίγουρα την έχουν συνυπολογίσει όσοι επαγγελματίες εδώ και ένα περίπου χρόνο-αλλά κυρίως το τελευταίο εξάμηνο-τοποθετούνται στις Ελληνικές μετοχές είτε απευθείας από το ταμπλό, είτε αγοράζοντας μεγάλα πακέτα μετοχών χέρι με χέρι.

Τακτική που και ενισχύει την δεσπόζουσα θέση των hedge funds, αλλά ταυτόχρονα δείχνει πως δεν σκοπεύουν να περιοριστούν αποκλειστικά στο ημερήσιο trading της αγοράς, που πάντως επίσης δίνει συχνά πυκνά ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη.

Την ίδια στιγμή οι χρηματιστηριακοί ρεπόρτερ, όπως και οι πιο σοφιστικέ αναλυτές θέλουν δεν θέλουν καταγράφουν τις επιδόσεις της «Σοφοκλέους» με πιο πρόσφατα παραδείγματα το διθυραμβικό όσο και μακροσκελές δημοσίευμα του Bloomberg που καταγράφει πλήθος δηλώσεων εκπροσώπων κορυφαίων οίκων που λένε ατάκες του τύπου «πριν έξι μήνες δεν αγοράζαμε ούτε Ελληνικό γιαούρτι και τώρα κυνηγάμε τις μετοχές».

Αυτά όσον αφορά την αποτύπωση της κατάστασης γύρω από το ΧΑ με την επισήμανση πάντα πως βαίνουμε ολοταχώς προς το τέλος του έτους και αυτό σημαίνει αύξηση της μεταβλητότητας, κατοχύρωση κερδών (άρα ρευστοποιήσεις), ενδεχομένως και κάποια προχωρημένα «τρικ» προκειμένου να φοβηθεί η αγορά και να αποχωριστεί τις μετοχές της (σσ τέτοια «αδειάσματα» έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές τελευταία).

Αλλά μέσα στον Νοέμβριο υπάρχει μια ακόμα εξέλιξη που αφορά αποκλειστικά το χρηματιστήριο της Αθήνας και έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών της Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου ο Αμερικάνικος οίκος θα ανακοινώσει ποιες μετοχές θα ενταχθούν στις επιλογές της Morgan τις οποίες βεβαίως παρακολουθεί πλήθος διαχειριστών, με πιο πιθανούς τίτλους αυτούς των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ,ΤΙΤΑΝ και ΕΛΠΕ, ενώ μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν κατά σειρά αναφοράς οι Jumbo, Folli Follie, Alpha Bank και Motor Oil (σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Deutsche Bank).

Ενώ η διαπραγμάτευση τους στην νέα διεθνή κατηγορία που συνεπάγεται εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων θα ξεκινήσει στις 26 του ίδιου μήνα και εκεί αναμένεται να υπάρξει αυτό που στην ορολογία του χώρου ονομάζεται αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.

Η διαδικασία αυτή πάντως έχει ξεκινήσει ήδη από τους πιο επιθετικούς παίκτες, οι οποίοι σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του «thepaper.gr» έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις από τον Ιούλιο και μετά.

Η συνέχεια επί της οθόνης…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By