Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μπορεί να σκοντάψει οπουδήποτε

Σχεδιάζει αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑΑκόμα και μετά την κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να βλέπει τις εκλογές το φθινόπωρο, κρίνοντας, ωστόσο, ότι το νέο σχήμα Σαμαρά, Βενιζέλου και ανεξάρτητων θα αποδειχθεί ακόμα πιο αδύναμο από την τρικομματική. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης στο ΑΠΕ, «η κυβερνητική βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και σίγουρα, ακόμη κι αν ξεκαλοκαιριάσει, έρχεται ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο γιατί τα προβλήματα εκδικούνται».

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να σκοντάψει οπουδήποτε. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι περικοπές που επιβάλλει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην υγεία και στα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως εστίες έντασης, όπως και οι ΔΕΚΟ, από τις οποίες θα πρέπει να βρεθούν οι απολύσεις που ζητάει η τρόικα. Ως ώρα της κρίσεως για το κυβερνητικό σχήμα βλέπουν τον Σεπτέμβριο, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και να μειώσει τις συντάξεις για να κλείσει τις τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εκτιμούν επίσης, ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο ευάλωτη στις επιθέσεις τους από την τρικομματική, καθώς εκτιμούν ότι λόγω της κοινωνικής πόλωσης και της έντασης των προβλημάτων θα βρεθεί ευθύς εξαρχής σε φθίνουσα πορεία. Πιστεύουν επίσης ότι η αντιπαράθεση μαζί της θα είναι πολύ πιο εύκολη, αφού «ταυτίζεται με την καρδιά του δικομματισμού», στον οποίο μπορεί να καταλογιστεί φαυλοκρατία, ευθύνη για τα σκάνδαλα και τη χρεοκοπία της χώρας.

Η φθινοπωρινή περίοδος αποτελεί ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχεδιάζει τότε αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, η οποία ενδεχομένως να συνοδευτεί και από τη χρήση του κοινοβουλευτικού όπλου της κατάθεσης πρότασης μομφής. Αν και υπήρχαν στελέχη που θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής άμεσα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να είναι άμεση απάντηση στις διαρροές του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός κρίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, στην κοινή συνεδρίαση του εννεαμελούς και του προεδρείου της Κ.Ο. αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη φάση η πρόταση μομφής, με το επιχείρημα ότι όσο διαρκεί η ασάφεια και συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους πρώην κυβερνητικούς εταίρους δεν υπάρχει λόγος να κατατεθεί πρόταση μομφής, για να δημιουργήσει συσπειρώσεις.

Αυτή η απόφαση δεν αποκλείει το να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όταν θα έχει συγκροτηθεί το κυβερνητικό σχήμα Σαμαρά – Βενιζέλου, ή όταν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ έρθει για συζήτηση στη Βουλή, αν και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον χλωμό. Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την άποψη ότι αν ο πρωθυπουργός δεν συνοδεύσει την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων ή αντιλαϊκές πρωτοβουλίες που να δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση, η πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να «καεί».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By