Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η κυβέρνηση ταυτίζει την καταστολή με την Πρόνοια»

Καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου για την επιχείρηση «Θέτις»

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με χθεσινή της ανακοίνωση ασκεί δριμεία κριτική στην επιχείρηση «Θέτις» που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη από την Ελληνική Αστυνομία με την αρωγή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΑΠ στόχος της επιχείρησης είναι η χωρίς αιτιολόγηση σύλληψη, η υποχρεωτική καταγραφή των εξαρτημένων που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας και η υποχρεωτική ιατρική εξέταση των ουσιοεξαρτημένων, Ελλήνων και μη.

Έχουν πραγματοποιηθεί 132 συλλήψεις  χωρίς νομική τεκμηρίωση και δυνατότητα νομικής υποστήριξης, κατά την ΕΕΔΑΠ, ενώ τονίζεται πως η μεταφορά και κράτησή τους στην Αμυγδαλέζα παραβιάζουν και απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια λόγω των συνθηκών «φιλοξενίας».

«Η ασκούμενη πολιτική έχει περάσει στην ταύτιση της ποινικής καταστολής με την κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται για το επικίνδυνο παιχνίδι του πολιτειακού εθισμού στον ολοκληρωτισμό. Ο κ. Δένδιας ακολουθεί τα βήματα του κ. Λοβέρδου. Με την επιχείρηση κατά των ουσιοεξαρτημένων προσφέρει στο κοινό το σίκουελ της διαπόμπευσης των οροθετικών.» αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η καταγγελτική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ακολούθησε τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, του ΟΚΑΝΑ αλλά και του ΚΕΘΕΑ.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους επικεφαλής για την εν εξελίξει επιχείρηση της αστυνομίας , ενώ δήλωσε απόλυτα αντίθετος «σε κάθε είδους εξαναγκασμό και σε οποιεσδήποτε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και καταγραφής τους σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που αδυνατούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους ‘διώκτες’ ή τους ‘σωτήρες’ τους.»

Κατηγορηματικά αντίθετο, και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), χαρακτήρισε την επιχείρηση «τιμωρητική πολιτική», ενώ δήλωσε πως «η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνεται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης».

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην αντίστοιχη ανακοίνωσή της ανέφερε πως «το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελεί βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής» και ζήτησε να σταματήσει η «επιχείρηση – σκούπα» και να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με προσωπικό, υποδομές και πόρους.

Η απάντηση της Αστυνομίας την Τετάρτη ήταν η εξής:

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, διατέθηκαν χθες το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σε συνεργασία με υγειονομικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας προέβησαν στη μεταφορά και παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε τοξικοεξαρτώμενα άτομα.

Συγκεκριμένα από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μεταφέρθηκαν, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής, 132 άτομα, τα οποία έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα μεταφέρθηκαν 76 ημεδαποί (54 άντρες και 22 γυναίκες) και 56 αλλοδαποί (44 άντρες και 12 γυναίκες).

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της Πρωτεύουσας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν πως «η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία», ενώ τόνισαν πως «ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ».

Για επίδειξη αυταρχισμού σε βάρος εξαρτημένων ατόμων έκανε  λόγο η ΔΗ.ΜΑΡ. αναφερόμενη στην επιχείρηση, σημειώνοντας ότι «το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ελληνική αστυνομία» προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Για απόλυτη καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «οι πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και ο εξαναγκασμός για την καταγραφή των προσωπικών και ιατρικών τους στοιχείων είναι απόλυτη καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι ουσιοεξαρτημένοι αντιμετωπίζονται ως «μιαρά» και «περιττά» σώματα χωρίς δικαιώματα που υπόκεινται, χωρίς προσωπική συναίνεση σε μαζικό εξευτελιστικό έλεγχο». [space size=»30″]

By