Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κύπρος άνοιξε το δρόμο για «κουρεμα»;

Η απόφαση του Eurogroup για τη Λευκωσία ήταν μόνο η αρχή…

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν επίσημα πρόταση να καθιερωθεί κούρεμα διατραπεζικών καταθέσεων όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, διαψεύδουν τις εν λόγω φήμες, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν θα συζητήσουν για αυτό το θέμα. Πάντως, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το κούρεμα των καταθέσεων πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα που το τραπεζικό της σύστημα καταγράφει παθογένειες. Ο Γερούν Νταισελμπλουμ ακολούθησε την πεπατημένη , σηκώνοντας πολύ σκόνη στους κόλπους της Κομισιόν. Η επιχείρηση ηρεμία και ψυχραιμία που ακολούθησε των χειρισμών του επικεφαλής του Eurogroup, φαίνεται πως ήταν άσκηση επί χάρτου.

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα την πρόταση επιβολής απωλειών στις διατραπεζικές καταθέσεις τραπεζών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει πως βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ετοιμασίας προσχεδίου νόμου που θα προβλέπει την επιβάρυνση των μεγάλων αποταμιευτών.

Εάν μια τέτοια ιδέα, λάβει τη στήριξη των υπουργών, αναφέρει το πρακτορείο , θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των τραπεζών. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν τη διαμόρφωση του νόμου για το bail-in που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2015, καλύπτοντας τις πτυχές της τραπεζικής ανάκαμψης και εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με το Reuters η πρόταση περιλαμβάνει και την επιβολή απωλειών σε διατραπεζικές καταθέσεις με διάρκεια μικρότερη του ενός μήνα. Θα αποτελεί μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που εξετάζουν, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις στις οποίες οι καταθέτες θα επιβαρύνονται όταν μια τράπεζα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα (bail-in). Οι μέτοχοι θα είναι οι πρώτοι που θα χάνουν τα χρήματά τους, ενώ θα ακολουθούν άλλες κλάσεις πιστωτών.

Η παρούσα νομοθεσία της Ε.Ε. προστατεύει τις τραπεζικές καταθέσεις πελατών αξίας έως 100.000 ευρώ και οι τελευταίες προτάσεις επηρεάζουν τα ποσά άνω αυτού του ορίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By