Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η μάχη του «ψαριού» τελειώνει με… γάμο

Μία συγχώνευση που θα ηρεμήσει τα… νερά των ιχθυοκαλλιεργειών είναι έτοιμη να γίνει.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fishΜετά από τρία χρόνια «εχθροπραξιών» και υπόγειου «ανταρτοπόλεμου» οι διοικήσεις της Σελόντα και της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έδωσαν τα χέρια και βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίσημη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία υπήρξαν επαφές σε «θερμό» κλίμα, μεταξύ του επικεφαλής της Σελόντα Β. Στεφανή και του Γεωργιανού ισχυρού άνδρα της Δίας Kahka Bendukidze. Επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, όμως πηγές του κλάδου και των τραπεζών αναφέρουν ότι ο δρόμος άνοιξε και συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Οπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως προσεχείς μέρες. Οι δύο εταιρείες μαζί πραγματοποιούν κύκλο εργασιών της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα πρέπει να τύχει της έγκρισης και των πιστωτριών τραπεζών δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε αρκετά υψηλό δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση η συγχώνευση αυτή απομακρύνει το σενάριο που έφερε τους τρεις «παίχτες» της αγοράς, Νηρεύς, Σελόντα και Δίας να προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου σχήματος. Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν ένα κλάδο αιχμής των ελληνικών εξαγωγών και ο στόχος της τριπλής συγχώνευσης με πρωταγωνιστή τον Γεωργιανό επιχειρηματία Kahka Bendukidze «σέρνεται» εδώ και δύο χρόνια, ενώ θεωρείται ότι θα οδηγούσε σε σωτηρία ένα δυναμικό αλλά υπερχρεωμένο κλάδο, με υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

By