Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές κατά του αντισημιτισμού

Με σύνθημα «Σήκω! Όχι ξανά μίσος για τους Εβραίους!»

merkel-diadilosi-kata-tou-antisimitismou (1)

Με σύνθημα «Σήκω! Όχι ξανά μίσος για τους Εβραίους!», 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο κατά του αντισημιτισμού, παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, των προκαθημένων των μεγαλύτερων Εκκλησιών της χώρας, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Το γεγονός ότι στην Γερμανία άνθρωποι δέχονται απειλές και κακοποίηση λόγω της εβραϊκής τους εμφάνισης ή της στήριξής τους στο Ισραήλ είναι σκάνδαλο το οποίο δεν θα δεχτούμε. Είναι εθνικό και πολιτικό καθήκον μας να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό», τόνισε η κ. Μέρκελ.

«Όποιος χτυπά κάποιον που φορά την κιπά, μας χτυπά όλους. Όποιος καταστρέφει έναν εβραϊκό τάφο, ντροπιάζει τον πολιτισμό μας. Όποιος επιτίθεται σε μια συναγωγή, επιτίθεται στα θεμέλια της ελεύθερης κοινωνίας μας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και χαρακτήρισε «σχεδόν θαύμα, δώρο που μας γεμίζει ευγνωμοσύνη» το γεγονός ότι σήμερα ζουν στην Γερμανία πολύ περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι.

Τόνισε δε ότι η εβραϊκή ζωή αποτελεί μέρος της γερμανικής ταυτότητας και κουλτούρας και σημείωσε ότι την πληγώνει βαθιά να ακούει νέους Εβραίους γονείς να ρωτούν αν είναι ασφαλές να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Γερμανία ή ηλικιωμένους να αναρωτιούνται εάν έκαναν καλά που έμειναν στη χώρα.

merkel-diadilosi-kata-tou-antisimitismou

Η διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων στην Γερμανία, ήλθε ως απάντηση στην έξαρση των περιστατικών αντισημιτικής βίας στην χώρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Γάζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, τον Ιούλιο αναφέρθηκαν 131 τέτοια περιστατικά, ενώ τον Ιούνιο 53 και συνολικά 159 κατά το β” τρίμηνο του έτους. Αύξηση ανάλογων περιστατικών έχει σημειωθεί ακόμη στην Γαλλία και στην Βρετανία.

Ο Ρόναλντ Λόντερ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, ο οποίος συμμετείχε στην σημερινή διαδήλωση, επαίνεσε τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό, αλλά επισήμανε ότι δεν περίμενε το φαινόμενο να γνωρίζει τέτοια έξαρση ειδικά στην Γερμανία, η οποία, όπως είπε, από το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου υποστηρίζει σθεναρά την εβραϊκή αναγέννηση. «Γιατί λοιπόν όλη αυτή η καλή δουλειά επισκιάστηκε από την κηλίδα του αντισημιτισμού;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας Ντίτερ Γκράουμαν απέδωσε τις επιθέσεις σε φανατικούς μουσουλμάνους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων της χώρας δεν έχει τέτοιες απόψεις. Έσπευσε δε να καταδικάσει και τις πρόσφατες επιθέσεις σε τζαμιά στην Γερμανία.

By