Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η μόλυνση απειλεί τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Περισσότεροι από 200 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της μόλυνσης στις χώρες τους

pollution650_051113

 

«Εκτιμούμε ότι η υγεία 200 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται από τη μόλυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού Blacksmith Institute Ρίτσαρντ Φούλερ — δηλαδή περισσότεροι από όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία. Προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές να καταπολεμήσουν τις διάφορες μορφές μόλυνσης, η αμερικανική αυτή οργάνωση και ο Πράσινος Σταυρός, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Γενεύη, κατήρτισαν έναν κατάλογο με τις 10 πιο μολυσμένες τοποθεσίες του κόσμου, κάτι που δεν είχαν κάνει από το 2007.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που χρησιμοποίησαν έρευνες που διενεργήθηκαν σε 49 χώρες, οι δέκα αυτές περιοχές βρίσκονται σε οκτώ χώρες, τρεις εκ των οποίων είναι στην Αφρική.

Στη Γκάνα η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρονικών υλικών Agbogbloshie έχει εκθέσει 40.000 ανθρώπους σε προάστιο της Άκρα σε μόλυνση από μόλυβδο, υδράργυρο και κάδμιο. Οι οργανώσεις αυτές καταγγέλλουν επίσης τη μόλυνση του εδάφους που συνδέεται με την εξόρυξη πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία. Παράλληλα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζάμπιας, την Καμπούε, παρατηρείται μόλυνση από υπολείμματα μόλυβδου εξαιτίας των ορυχείων, που πλέον έχουν κλείσει.

Στη μαύρη λίστα των ειδικών βρίσκονται επίσης και δύο τοποθεσίες στην Ινδονησία. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι είναι άμεσα εκτεθειμένοι, και 5 εκ. έμμεσα, σε πολλά χημικά προϊόντα (μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο, φυτοφάρμακα) που πέφτουν στον ποταμό Σιτάρουμ κοντά στη Τζακάρτα. Εξάλλου ο υδράργυρος από τα χρυσωρυχεία στην επαρχία Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο, απειλεί την υγεία τουλάχιστον 225.000 ανθρώπων.

china-pollution640

Περίπου 160.000 άνθρωποι είναι θύματα της μόλυνσης από χρώμιο από 270 βυρσοδεψία που υπάρχουν στο Μπανγκλαντές.

Δύο περιοχές στη Ρωσία υπάρχουν στον κατάλογο: η πόλη Ντζερζίνσκ, κέντρο της χημικής βιομηχανίας, όπου περίπου 300.000 άνθρωποι απειλούνται από ίχνη 190 τοξικών προϊόντων που έχουν εντοπιστεί στον υδροφόρο ορίζοντα. Στο Νόριλσκ της Σιβηρίας η μόλυνση του αέρα που οφείλεται στα ορυχεία της εταιρείας Norilsk Nickel θέτει σε κίνδυνο την υγεία 135.000 ανθρώπων.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου η υγεία περισσότερων από 10 εκ. ανθρώπων εξακολουθεί να απειλείται, καθώς και η κοίτη του ποταμού Ματάνσα-Ριατσουέλο στην Αργεντινή, όπου 5.000 βιομηχανίες ρίχνουν τα απόβλητά τους μεταξύ του Μπουένος Άιρες και του Ρίο ντε λα Πλάτα και βλάπτουν την υγεία 20.000 ανθρώπων.

pollution800_051113

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By