Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ΝΔ χρωστάει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, δεν της χρωστάνε!

«Θα πρέπει να νιώθει ευτυχής που δεν πήρε αυτοδυναμία- Υπουργιλίκια; Last Year!»

 

Presentation of the Book "The Mismatched" / Παρουσίαση του Βιβλίου "Οι Αταίριαστοι"Αιχμηρός για τα υπουργιλίκια εμφανίζεται ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελλάδα αύριο». «Η υπουργοποίηση ήταν μέρος της διαδικασίας της νομής της εξουσίας που διασφάλιζε την πολιτική επιβίωση. Αυτή η αντίληψη είναι πλέον όχι «last year» αλλά «the year before last year». Σήμερα το πολιτικό σύστημα ως έχει δοκιμάζεται ως προς την ικανότητα του να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στην παράταξη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αν το ΠΑΣΟΚ επεδίωκε μικροκομματικά οφέλη τότε θα επέλεγε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Αντίθετα επιλέγει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις. Επομένως «this year different story»» τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα απαντά σκληρά για τις διαρροές Μαξίμου περί πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας: «Η ΝΔ θα πρέπει να νοιώθει ευτυχής που δεν πήρε αυτοδυναμία και δεν υποχρεώθηκε να υλοποιήσει τις προγραμματικές της υποσχέσεις όπως τις παρουσίασε στο Ζάππειο. Χρωστά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. Δεν της χρωστάνε». Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να επικαλεστεί τη ρήτρα ύφεσης ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη Σαχινίδη.

Η τρόικα δεν δέχεται τελικά την πρόταση των αρχηγών για το χαράτσι όπως λένε οι πληροφορίες ή εν πάση περιπτώσει δεν έχει απαντήσει θετικά. Σ’ αυτή την περίπτωση τι κάνετε ως κυβέρνηση;

Η τρόικα άκουσε την πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός των Οικονομικών και ζήτησε περισσότερη ενημέρωση για να την αξιολογήσει.  Στις επόμενες συναντήσεις θα καταθέσουν την δική τους άποψη επί της πρότασης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

– Υπάρχει η αίσθηση ότι η τρικομματική – ιδίως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ – για το θέμα του χαρατσιού, βαφτίσατε το κρέας, ψάρι. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό;

Κανείς δεν θέλει να κρύψει την αλήθεια από τους Έλληνες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της μεγαλύτερης κρίσης που έζησαν ποτέ. Και προπαντός δεν θελει το ΠΑΣΟΚ που πλήρωσε βαρύ τίμημα. Υπενθυμίζω ότι οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν ότι θα καθιερωθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα είναι προοδευτικός, θα περιλαμβάνει ένα αφορολόγητο όριο και θα κατανέμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη διευρύνοντας τη φορολογική βάση.  Αυτή ήταν και η απόφαση που ελήφθη από τους αρχηγούς. Ο Υπουργός των Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να την παρουσιάσει στην Τρόικα.

– Η τρόικα διαπιστώνει και «δημοσιονομικό κενό». Αυτό από τη μια σημαίνει αδράνεια του οικονομικού επιτελείου ή μια ακόμη υπερτίμηση από την πλευρά της τρόικας στο σχεδιασμό της;

Το δημοσιονομικό κενό είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα τριών παραγόντων. Προκύπτει από μέτρα που ψηφίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Από μέτρα που είχαν μικρότερη απόδοση από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από αποκλίσεις στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα λόγω της ύφεσης.

Επίσης αυτό σημαίνει νέα μέτρα;

Για τις αποκλίσεις που οφείλονται στην ύφεση η κυβέρνηση οφείλει να επικαλεστεί τη ρήτρα ύφεσης. Έτσι, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και θα επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Για τις υπόλοιπες αποκλίσεις η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα κενά που προκλήθηκαν από την μη εφαρμογή αποφάσεων που ψηφίστηκαν.

 

– Έχουμε εξασφαλίσει την επόμενη δόση;

Δεν βοήθησε τη χώρα και την οικονομία η δραματοποίηση της εκταμίευσης των δόσεων. Όταν αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες θα γίνει και η εκταμίευση.

– Όπως αποκαλύφθηκε η Κύπρος είναι δέσμια των δανειστών της για 22 χρόνια, ακόμη και αν έβρισκε τα χρήματα να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο. Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και για την Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο;

Οι δεσμεύσεις της χώρας αφορούν την περίοδο του προγράμματος και μόνο.

– Η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank θα γίνει; Η τρόικα θέτει βέτο…

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν οι επιφυλάξεις που έχει σήμερα η Τρόικα είχαν διατυπωθεί και όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση. Αν όχι θα πρέπει να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες τι άλλαξε. Γιατί με τη στάση τους ενισχύουν την αβεβαιότητα κάτι που λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας, της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και μπορεί σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την Κύπρο να ανακόψει την επιστροφή των καταθέσεων.

 

– Το Μαξίμου – με ανώνυμες διαρροές κύκλων – απειλεί με πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ τις φοβάται;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό. Όμως ποια είναι η στρατηγική στόχευση αυτής της επιλογής; Προτίθεται η ΝΔ να αλλάξει εταίρους; Θα αναζητήσει τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ η των ΑΝΕΛ; Αν είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ξανά με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τότε τι εξυπηρετούν οι εκλογές; Αν επιδίωξη της είναι να κερδίσει τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία –απίθανο ενδεχόμενο αλλά με θεωρητικό ενδιαφέρον- αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Προφανώς δεν διδάχτηκε το παραμικρό από την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ που παρά το γεγονός ότι είχε αυτοδυναμία αναζήτησε συμμαχίες πριν τις εκλογές του 2012. Η ΝΔ θα πρέπει να νοιώθει ευτυχής που δεν πήρε αυτοδυναμία και δεν υποχρεώθηκε να υλοποιήσει τις προγραμματικές της υποσχέσεις όπως τις παρουσίασε στο Ζάππειο. Χρωστά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. Δεν της χρωστάνε.

 

– Γιατί πρέπει να μπει το ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση; Δεν μπορείτε χωρίς υπουργεία;

Αυτού του είδους η πρόσληψη για την ενεργότερη συμμετοχή και την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων αντιστοιχεί στις κυρίαρχες προσλήψεις  πριν την κρίση του 2009. Η υπουργοποίηση ήταν μέρος της διαδικασίας της νομής της εξουσίας που διασφάλιζε την πολιτική επιβίωση. Αυτή η αντίληψη είναι πλέον όχι «last year» αλλά «the year before last year». Σήμερα το πολιτικό σύστημα ως έχει δοκιμάζεται ως προς την ικανότητα του να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στην παράταξη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αν το ΠΑΣΟΚ επεδίωκε μικροκομματικά οφέλη τότε θα επέλεγε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Αντίθετα επιλέγει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις. Επομένως «this year different story».

 

Πηγή: εφημερίδα «Ελλάδα αύριο»

By