Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η νηστεία θέλει προσοχή

Η νηστεία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό αν είναι κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου και σιδήρου.

fagita

Η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, η καλή λειτουργία του πεπτικού αλλά και του νευρικού συστήματος, η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου και η τόνωση του ανοσοποιητικού είναι τα γνωστά οφέλη της νηστείας. Ωστόσο στη διάρκεια της νηστείας μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου και σιδήρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδιάς, η διατροφολόγος-διαιτολόγος και μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών Κική Γιούτα επισημαίνει:  «Το ασβέστιο είναι ο βασικός συντελεστής της δημιουργίας και συντήρησης των οστών και των δοντιών, ενώ ο σίδηρος ενδυναμώνει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος, το πάγκρεας, τα νεφρά κ.λπ. ασβέστιο υπάρχει σε τροφές όπως η γραβιέρα, οι σαρδέλες, το τυρί, το γάλα και τα αυγά.

Στην περίοδο της νηστείας, όπου δεν καταναλώνονται τα παραπάνω τρόφιμα, η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να γίνει από φυτικές τροφές όπως ο μαϊντανός, τα όσπρια, το σπανάκι, οι μπάμιες,το μπρόκολο, τα αντίδια, τα φουντούκια, τα πράσα, το λάχανο και οι αγκινάρες. Ο σίδηρος από την άλλη υπάρχει στο συκώτι, τις σαρδέλες, τα στρείδια, την πάπια, τη γαλοπούλα, το κρέας και τα αυγά. Υπάρχει, όμως, και σε φυτικές τροφές όπως ο μαϊντανός, τα σπόρια, οι φακές, το σπανάκι, οι ηλιόσποροι, τα ρεβίθια, τα δαμάσκηνα, τα πράσα, οι σταφίδες και οι πατάτες».

Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, η κ. Γούτα συνιστά κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές που πλούσιες σε βιταμίνη C. Σύμφωνα με την ίδια, το β καροτένιο, που υπάρχει στα καρότα, το μηλικό οξύ και το λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ενώ το φυλικό οξύ, που υπάρχει στα σκούρα πράσινα λαχανικά, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

By