Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ουκρανία ζητά δάνειο 2,2 δισ. ευρώ

Το ποσό θα δοθεί στη Ρωσία για την πληρωμή του φυσικού αερίου

ευρωπ κοινοβουλιο

Νέο δάνειο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ζητά η Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παράδοση φυσικού αερίου στο Κίεβο από την Ρωσία.

Το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Σάιμον Ο” Κόνορ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, την ώρα που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί η παροχή στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους ρωσικού αερίου φέτος το χειμώνα.

Η Επιτροπή «θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ο” Κόνορ.

Με τη βοήθεια της ΕΕ, το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν αυτή τη στιγμή «μια μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, του ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν, η οποία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι.

By