Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η ουκρανική αντιπολίτευση πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές του Κιέβου;

Αυθεντική η συνομιλία εσθονού υπουργού Εξωτερικών – Κ. Αστον για τους ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο

snipers600_050314
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το περιεχόμενο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για το θέμα της Ουκρανίας είναι αυθεντικό.

Στη συνομιλία αυτή, που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, ο Πάετ άφηνε να εννοηθεί ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου ενδέχεται να μην ήταν άνθρωποι του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά να έπαιρναν εντολές από «κάποιον από το νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό».

«Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Πάετ λυπάται πολύ για τη διαρροή αυτής της συνομιλίας με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όμως επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της» δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μίνα-Λίνα Λιντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαψεύδει ο ΟΗΕ τη σύλληψη του απεσταλμένου του από ενόπλους στην Κριμαία

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον διέψευσε την πληροφορία ότι ο Ρόμπερτ Σέρι συνελήφθη από ενόπλους και κρατείται όμηρος στην Κριμαία, όπως είχε βεβαιώσει νωρίτερα μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Όπως είπε ο Ελίασον, ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ δέχτηκε απειλές αλλά δεν κρατείται.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι ένστολοι ένοπλοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του Σέρι ενώ έφευγε από τη ναυτική βάση της Συμφερόπολης και επιχείρησαν να τον οδηγήσουν δια της βίας στο αεροδρόμιο της πόλης. Εκείνος αρνήθηκε και οι δράστες «εξακολουθούν να τον κρατάνε».

By