Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πονεμένη ιστορία της φέτας

Η συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά έχει σημάνει συναγερμό στη Βουλή για την προστασία της φέτας και των κερδών που χάνει η Ελλάδα

feta6450_191113ii

Μιλάμε για ακόμη ένα «τρένο» που χάθηκε για την Ελλάδα και τα στοιχεία επ” αυτού είναι αδιάσειστα. Σήμερα η συνολική εγχώρια παραγωγή φέτας ανέρχεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων οι 35.000 τόνοι εξάγονται.

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για 35 εκατ. κιλά φέτα με μέση τιμή πώλησης τα 6,5 ευρώ τότε ο τζίρος της ελληνικής φέτας στο εξωτερικό φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ. Ποσό που φαντάζει μεγάλο αλλά επί της ουσίας είναι απίστευτα μικρό, καθώς η φέτα είναι ένα προϊόν με 100% αναγνωρισιμότητα ανά τον κόσμο.

Από την άλλη, οι παγκόσμιες πωλήσεις φέτας (ή τύπου φέτας) φθάνει τους 600.000 τόνους περίπου που αποτιμώνται περί τα 2,5 δισ. ευρώ (με τιμή λιανικής 4,5 ευρώ).

Μπορεί λοιπόν κάποιοι να θέλουν να «χρυσώσουν» το χάπι με τον Καναδά και συγκεκριμένα ότι το ελληνικό προϊόν κέρδισε την μάχη της αναγνώρισης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως η αλήθεια ακολουθεί: Οι καναδέζικες -πολυεθνικές- εταιρείες που ήδη παράγουν αυτά τα λευκά τυριά και τα έλεγαν μέχρι σήμερα φέτα, θα έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη λέξη «φέτα», ενώ μόνο οι νέοι παραγωγοί που θα αποφασίσουν να παράγουν αυτό το λευκό τυρί θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν «τύπου φέτας».

Ο Μηταράκης απαντάει για την «ολιγωρία»

Στα ίσια ανταπέδωσε ο Ν. Μηταράκης την κριτική για ολιγωρία στο θέμα της προστασίας της ελληνικής φέτας ενόψει της συμφωνίας της Ε.Ε. – Καναδά, που δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ειδικά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε αμφίδρομη επικοινωνία», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Ν. Μηταράκη, κάνοντας παράλληλα λόγο και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να προστατευθούν κι άλλα προϊόντα πέραν της φέτας, της ελιάς Καλαμάτας και της μαστίχας Χίου -που ζήτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- και συγκεκριμένα άλλα δέκα τρία, μεταξύ των οποίων, ο κρόκος Κοζάνης, η γραβιέρα Κρήτης, το μανούρι, τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς αλλά και Πρεσπών.

«Στην σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μόλις 5 άτομα, όταν άλλες χώρες θα στείλουν πολύ περισσότερους και αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διέθεσε εμπειρογνώμονες, επικαλούμενο φόρτο εργασίας», συνέχισε τις μπηχτές ο Ν. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Και ερχόμαστε μετά να διαμαρτυρηθούμε πως εξυπηρετούμε ή όχι τα εθνικά συμφέροντα…».

Mitarakis

Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης που την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε την κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, επεσήμανε ότι η προστασία των ελληνικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «the paper», τόνισε πως σε ότι αφορά στην φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι αστήρικτοι.

«Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά η κατάσταση ήταν παντελώς ανεξέλεγκτη, όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό και παραπλανούσε τους καταναλωτές», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία. «Η συμφωνία αυτή μόνο καλό κάνει στον Έλληνα παραγωγό», είπε.

feta650_191113

Κριτική στη Βουλή

Άκρως επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα, χαρακτήρισαν την συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν πάντως, την κυβέρνηση να επαγρυπνεί μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε πάντως, να κληθεί εκ νέου προς ακρόαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By