Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πρώτη επαφή του Πούτιν με τον Ποροσένκο

Σύντομη επαφή του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του

101735432-Untitled-2.530x298

Την πρώτη επαφή με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο είχε την Παρασκευή στη Γαλλία ο Βλαντιμίρ Πουτίν, μετά από πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, σε μια συνάντηση που όλα τα διεθνή media χαρακτηρίζουν ως «σύντομη και ψυχρή».

Η επαφή έγινε στη Νορμανδία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπληρώση 70 ετών από την απόβαση των Συμμάχων, που άνοιξε το δεύτερο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη και της ναζιστικής Γερμανίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πήγες για τη συνάντηση είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, Πούτιν και Ομπάμα συνάντηθηκαν αργότερα, σε ένα τετ α τετ που κράτησε περίπου 15 λεπτά.

Στο μέτωπο της διπλωματίας για την επίλυση του Ουκρανικού, υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα συναντηθούν την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο διάλογος είναι σημαντικός, οι συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση είναι απαραίτητες για να αναζητήσουμε τις πιθανότητες για μια λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ.

«Θα αφορά στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού δρόμου που θα βοηθήσει να βρεθεί μια πολιτική λύση», πρόσθεσε. Ο τριμερής αυτός διάλογος αποτελεί «μια παράδοση που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια», υπενθύμισε επίσης ο Σέφερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By