Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία προειδοποιεί για «αντίποινα» στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Περιορισμούς σε συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

russian-stockmarket

Συνεχίζεται το οικονομικό «παιχνίδι» με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκοι, Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη να επιβάλει και νέα μέτρα σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι οι κυρώσεις αφορούν συνολικά επτά αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και άλλες 17 εταιρείες που ανήκουν στο «στενό κύκλο» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν και τον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη Μανίλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι νέες κυρώσεις επιβάλονται, επειδή η Ρωσία δεν σεβάστει τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Μάλιστα οι ΗΠΑ δηλώνουν διατεθειμένες «να επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις» εάν η Ρωσία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ουκρανία.

Η απάντηση της Μόσχας

Σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως αυτές «δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την οικονομία μας» ενώ τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στις εν λόγω κυρώσεις, είναι πολύ πιθανό η ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει και αυτή με κυρώσεις κατά Αμερικανών».

 

By