Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η «σφαγή» των μικρών τραπεζών

Η αναζήτηση των απαραίτητων εποπτικών κεφαλαίων είναι αρκετά δύσκολη, με τις μικρές τράπεζες να ακολουθούν το παράδειγμα της ΑΤΕ και του ΤΤ.

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Η συρρίκνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η μια μετά την άλλη οι μικρές τράπεζες εγκαταλείπουν την μάχη εξεύρεσης των απαραίτητων εποπτικών κεφαλαίων.

Ακόμα και ισχυροί επιχειρηματίες όπως ο εφοπλιστής Ρέστης, μεγαλομέτοχος μέχρι την Παρασκευή το βράδυ της FBBank προτιμούν να αποσύρουν την στήριξη από τις τραπεζές τους, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα θα χρειαστούν και νέες κεφαλαιακές ενέσεις, ενόψει της αύξησης των «κόκκινων» δανείων.

Η εξέλιξη για την FBBank ήταν ανάλογη αυτής της ΑΤΕ, του ΤΤ και τουλάχιστον δύο συνεταιριστικών τραπεζών, χωριζοντάς σε καλή και κακή τράπεζα, με καλό κομμάτι να οδηγειται στην Εθνική.

Την ίδια στιγμή έντονο παρασκήνιο υπάρχει γύρω από την περίπτωση της Probank, μιας μικρής αλλά νοικοκυρεμένης τράπεζας, η οποία φαίνονταν ότι είναι σε θέση να συγκεντρώσει τα κεφάλαια ύψους 282 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για να είναι κεφαλαιακά επαρκής.

Τελικά, η διοίκηση Δαμανάκη, δεν τα κατάφερε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 132 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την αποκαθήλωση της διοίκησης, της τοποθέτησης επιτρόπου και την παροχή προθεσμίας ενός μήνα ώστε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να έχει και αυτή την τύχη της FBBank.

Παράταση ενός μήνα έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την συγκέντρωση των περίπου 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η Attica Bank και τα περίπου 78 εκατ. ευρώ της Πανελλήνιας.

By