Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση φορέας κοινωνικής πολιτικής

Η δυσκολότατη συγκυρία της διευρυμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, η αιφνίδια φτωχοποίηση, η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού της Αθήνας απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

Του Γιώργου Χ. Αποστολόπουλου*

images5

Η στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης ή ζουν στα όρια της φτώχειας αποτέλεσε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, σύστησε δομές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εθνικό πλαίσιο αποκεντρωμένης λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας  τα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, επεσήμανε ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, στην Αθήνα η δημοτική αρχή κατάφερε να  κρατήσει το δήμο όρθιο και αυτό έγινε εφικτό με την άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτή την εποχή, πρέπει να υπερασπιστούμε ακόμη περισσότερο τον αυτονόητο κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και να αναζητήσουμε και να δοκιμάσουμε στην πράξη νέες δομές και καινοτόμες παρεμβάσεις.
Πρέπει λοιπόν ο Δήμος να σχεδιάσει, να αναδιαμορφώσει και να συμμετάσχει στην υλοποίηση προγραμμάτων για την προάσπιση του κοινωνικού – δημόσιου αγαθού.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Πρέπει να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με όλους.
Με τις τοπικές επιχειρήσεις και τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τους φορείς εθελοντικής πρωτοβουλίας και δράσης, τις κοινωνικές οργανώσεις του τρίτου τομέα και της εκκλησίας, τους τοπικούς θεσμούς και τα δίκτυα διαλόγου και επικοινωνίας.

Πιστεύω ότι έτσι μόνον θα είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο δημόσιας συμμετοχής, στο οποίο εμπεδώνεται στην τοπική κοινωνία η συνείδηση αλληλεγγύης που αφυπνίζει και ενεργοποιεί τους κατοίκους , αντιπαλεύεται ο κοινωνικός αποκλεισμός, αναπτύσσεται η κοινωνική συνοχή, διευθετούνται οι κοινωνικές ανισότητες.
Στόχος της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο είναι να λάβει ο ωφελούμενος υπηρεσίες -κι όχι κοινωνικές παροχές. Οι αυτοδιοικητικές δομές κοινωνικής πολιτικής δεν συμπληρώνουν τον ρόλο του κράτους. Ουσιαστικά, συστήνουν ένα δίχτυ ασφαλείας, προστασίας και πρόληψης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα και την περιθωριοποίηση.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του Δήμου Αθηναίων έγιναν πολλά. Οι επόμενοι στόχοι που έχουν τεθεί είναι να διευρυνθούν τα προσφερόμενα αγαθά και σε άλλες κρίσιμες κατηγορίες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της Αθήνας που πλήττονται από την κρίση. Να ενθαρρυνθούν φορείς τους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν πρόσθετες κοινωνικές υπηρεσίες και να αναπτυχθεί ο κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών» σε ένα ευρύ δίκτυο, το οποίο καλύπτει όλο το Δήμο της Αθήνας, ώστε να καλύψει περισσότερους κατοίκους και δημότες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε το: «Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια κίνημα»! Μένει λοιπόν να το πράξουμε!


apostolopoulos

 

* Γιώργος Αποστολόπουλος του Χρήστου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γιώργου Καμίνη.

  TwitterFacebook

(Visited 1 times, 1 visits today)
By