Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η τρόικα έκανε «λάθος εκτιμήσεις» για την Ελλάδα

Λάθος εκτιμήσεις, αλλά θετικά αποτελέσματα διαπιστώνει η έκθεση του ευρωβουλευτή, Ότμαρ Κάρας για τα προγράμματα «διάσωσης» της τρόικας

euro_crisis610

Λάθος εκτιμήσεις από πλευράς της τρόικας όσον αφορά στη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου διαπιστώνει η έκθεση του αυστριακού ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της επιτροπής για τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt.

Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, η τρόικα εκτίμησε λανθασμένα την κατάσταση κατά τη διάσωση των χωρών, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχτεί ότι οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών επιβεβαιώνουν ότι τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης.

Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ότι η υψηλή ανεργία, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες. Κατά το δημοσίευμα, οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες θα καθιστούσαν ακόμη πιο σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By