Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η τρόικα έρχεται με κυπριακή «συνταγή»

Η κυβέρνηση φοβάται πως τα στελέχη της τρόικας θα επιδείξουν την ίδια, σκληρή στάση που επέδειξαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Κύπρο.

Του Γιάννη Πιτταρά

Samaras-Troika

“Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται, το απόγευμα της Πέμπτης, στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την άφιξη της τρόικας στις αρχές Απριλίου.

Σε ασκήσεις «ηρεμίας» και ψυχραιμίας επιδίδονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον σε μια προσπάθεια να αποφύγουν πάση θυσία το ενδεχόμενο ενός… ντόμινο της κρίσης πανικού που κυριαρχεί στην Κύπρο, με ανεξέλεγκτες πλέον επιπτώσεις και εντός των συνόρων μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και μιλούν για «ελεγχόμενες επιπτώσεις στην χώρα μας»¬ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πρώτες ορατές παρενέργειες της κυπριακής κρίσης που  χτύπησαν ήδη την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτό, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι, που θεωρούν ότι η επικείμενη άφιξη του κλιμάκιου της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα θυμίζει σε τίποτα παλαιότερες συναντήσεις.

Όσοι μετέχουν τακτικά σε αυτές τις συναντήσεις εκτιμούν ότι το παράδειγμα της… κυπριακής τρόικας με την σκληρή και άτεγκτη στάση που έδειξε, δίνει άλλον «αέρα» και στην ελληνική τρόικα να απαιτήσει πλέον χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου και νέες παρατάσεις όσα θεωρεί επιβεβλημένα να γίνουν.

«Αυτή τη φορά, η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα θα είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή», έλεγε στο thepaper.gr αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται αυτή τη φορά να φύγουν χωρίς να πάρουν αυτό που θέλουν…».

Και φυσικά, αυτά που θέλουν συνεχίζουν να δημιουργούν στον κυβερνητικό συνασπισμό πονοκέφαλο, αφού μετράμε ήδη τρεις αναβολές στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές, λόγω των εσωτερικών διχογνωμιών  για τις απολύσεις στο Δημόσιο, την συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές.

Η πρωθυπουργική εντολή είναι σαφής: «Κλείστε όλα τα μέτωπα, ολοκληρώστε όλες τις εκκρεμότητες, να μην μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».

Και όλα αυτά προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ, το πράσινο φως για την οποία αναμένεται να ανάψει το Eurogroup στις 12 Απριλίου.

By