Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η τρόικα δεν θέλει τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank;

ethniki trapeza

Νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα…

Manitakis - Troika  / ????????? - ??????του Νίκου Φιλιππίδη

Έναν απρόσμενο «αγκάθι» έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες στην διαπραγματέυση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Οι δανειστές φαίνεται ότι αίφνης προκρίνουν την διατήρηση της αυτονομίας της Εθνικής και της Eurobank και εν συνεχεία την πώλησή τους σε διαφορετικούς επενδυτές καθώς κρίνουν ότι έτσι θα μεγιστοποιηθεί το όφελος από την πώληση των δυο τραπεζών.

Μάλιστα επικαλούνται το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο αναφέρεται ότι οι δυο τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου ξεχωριστά ενώ σημειώνεται ότι θα πρέπει μετά την ανακεφαλαιοποίηση να πωληθούν σε διαφορετικούς επενδυτές.

Το θέμα εξετάστηκε στη χτεσινή σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία παρέστησαν τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου όσο και εκπρόσωπος από την Τράπεζα της Ελλάδας ο Ηλίας Πλασκοβίτης (μέλος της Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ και πρώην γ.γ. υπουργείου Οικονομικών).

Μάλιστα φέρεται να αποφάσισαν ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 και όχι 3 τραπεζών του «πυρήνα» έως το τέλος Μαίου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η τρόικα εξακολουθεί να θεωρεί ξεχωριστή τράπεζα της Eurobank από την Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις ακόμα και από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

 

 

By