Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου

Παραπέμπεται για δύο κακουργήματα και για ένα πλημμέλημα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

 Της Όλγας Παναγιωτίδου

papak2AΤην παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος (απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος) και ένα σε βαθμό πλημμελήματος (νόθευση εγγράφου), αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρών. Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρών. Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που αποδίδονται στον κ.Παπακωνσταντίνου. Η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο “Αρειος Πάγος θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. 

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Δικαστικό Συμβούλιο συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Κι αυτό γιατί όλα τα κόμματα στα πορίσματά τους εισηγήθηκαν την ποινική του δίωξη για αδικήματα που συγκλίνουν σε δύο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσθέτει ένα ακόμη κακούργημα, αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου.

Ψηφοφορία

Η συζήτηση που ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα σε υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του ίδιου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την ονομαστική μυστική ψηφοφορία επί του κοινού πορίσματος που κατέθεσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η ΝΔ δια του Ανδρέα Κουτσούμπα υποστήριξε ότι η προανακριτική επιτροπή επιτέλεσε το έργο της, χωρίς να κρύψει τίποτα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για την παραγραφή των αδικημάτων.

«Το έπος της συγκάλυψης θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος για την συζήτηση, ενώ στο πόρισμα της πλειοψηφίας που ψηφίστηκε μόνον από τους συντάκτες του θα βάζαμε τον τίτλο η επιτομή της υπόθαλψης», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου  από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην άποψη για τις ποινικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου. Στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Παναγιώτης Ρήγας  από το ΠΑΣΟΚ που υπογράμμισε πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η συκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις πράξεις του έβλαψε το δημόσιο», υποστήριξε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ την άποψη ότι η Βουλή συγκαλύπτει τους ενόχους, καθώς υπάρχουν βαρύτατα αδικήματα και για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου διατύπωσε ο Ηλ. Κασιδιάρης  από την Χρυσή Αυγή.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε ότι συνέπραξε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην μπει στο κάδρο των ευθυνών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε ο Β. Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνηση. Για συγκάλυψη έκανε λόγο και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου που ανέφερε ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και ότι υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα εκλεγούν με κλήρωση από τους καταλόγους που έχει αποστείλει το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By