Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ώρα του χρέους

Στο σημερινό Eurogroup θα δοθεί το “εναρκτήριο λάκτισμα” για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

xreos_ellada610

Στο σημερινό Eurogroup θα δοθεί το “εναρκτήριο λάκτισμα” για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, υποχωρώντας παράλληλα κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβάλλει σήμερα στους ομολόγους του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχοντας ανα χείρας τα επικυρωμένα από την Eurostat στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, την έξοδο στις αγορές και την επικύρωση από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε γενικές γραμμές προχωράει.

Η διαπραγμάτευση βέβαια δεν θα είναι μόνο τεχνοκρατική αλλά και πολιτική, αν όχι μόνο πολιτική. Και αυτό γιατί Κομισιόν και ΔΝΤ, έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τη λύση που θα πρέπει να επιλεγεί ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος.Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν δύο διαφορετικά σενάρια, τα οποία προφανώς θα πάρουν την τελική τους μορφή έως το τέλος του 2014, όταν και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

1.Η επιμήκυνση της λήξης των δανείων από τα 30 χρόνια που είναι σήμερα στα 50 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι η επικρατέστερη. Αυτή τη λύση προτείνει το Βερολίνο μαζί με την Κομισιόν, ως απάντηση στο κούρεμα που επιθυμεί το ΔΝΤ. Παράλληλα με τα παραπάνω εξετάζεται και η δυνατότητα μετατροπής των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά, ώστε να μην επηρεαστεί το ελληνικό χρέος από μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

2.Το ΔΝΤ προτιμά ένα νέο «κούρεμα» του χρέους σε απόλυτες τιμές. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, το “κούρεμα” αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη λύση, ώστε αυτό και να μειωθεί αλλά και να καταστεί βιώσιμο. Αντίθετα το Ταμείο εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα κάνει πιο εύκολη την αποπληρωμή του χρέους, αλλά δεν θα το μειώσει. Ωστόσο, η μεταφορά του ελληνικού χρέους μετά το PSI +, από τους ιδιώτες στα κράτη, κάνει πολύ δύσκολη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια τέτοια συζήτηση, καθώς το 80% του ελληνικού χρέους οφείλεται στα κράτη της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, με την Γερμανία και τη Γαλλία να διακατέχουν το μεγαλύτερο μέρος.

Τα έως τώρα δεδομένα θέλουν τα δύο παραπάνω σενάρια να αποτελούν τα βασικά σενάρια που θα εξετάσουν από σήμερα έως και το τέλος του 2014.

Ωστόσο, η τελική λύση θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τις οικονομικές εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από τα μέσα του 2015, αλλά και τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία θα κρίνουν αν θα χρειαστεί μέρος από το “μαξιλαράκι” των 11δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης να δοθούν ως επιπλέον “στήριξη” στις τράπεζες

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By