Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Apple-Samsung ξανά στα δικαστήρια

Μια από τις  μεγαλύτερες διαμάχες περί ευρεσιτεχνίας

Samsung-vs-Apple

Η Apple και η Samsung σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες διαμάχες των τελευταίων ετών.

Τον Αύγουστο του 2012 μια κριτική επιτροπή στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας  έκρινε ένοχη την Samsung κατηγορώντας την για παραβίαση  έξι πατεντών της  Apple  και επιβάλλοντας της ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα του είδους του.Η ετυμηγορία καθώς και  η αποζημίωση ενός δισ. αποδείχθηκε μεγάλη νίκη για την Apple. Kαι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διαμάχες ευρεσιτεχνίας ανάμεσα στις δύο εταιρίες.

Επανεξέταση της υπόθεσης:

Τον Μάρτιο του 2013 μία δικαστής , η Lucy Koh επανεξέτασε την υπόθεση  και μείωσε το ποσό της αποζημίωσης , ισχυριζόμενη ότι  οι ζημιές θα πρέπει να απολογηθούν σε μια νέα δίκη.Επισήμανε  ότι 550 εκατομμύρια δολάρια  της αποζημίωσης είχαν απονεμηθεί καταλλήλως, αλλά διέταξε ότι τα υπόλοιπα 450 εκατομμύρια δολάρια έπρεπε να επανεκτιμηθούν μίας και αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί και η Apple θα κατέληγε με περισσότερα χρήματα από αυτά που προέβλεπε η αποζημίωση του ενός δισ. Ωστόσο η Apple είχε ζητήσει αρχικά αποζημίωση  2.5 δισ ισχυριζόμενη, ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία είχε αντιγράψει τα σχέδια της για  την κατασκευή του  iPhone και iPad. Η Samsung από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δούλευε την πατέντα του κινητού με στρογγυλεμένη επιφάνεια εργασίας και ένα κουμπί ,μήνες πριν το ανακαλύψει η Apple και με τη σειρά της ζήτησε αποζημίωση  519 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία .

Κατά τον χρόνο της αρχικής απόφασης της επιτροπής κατά της  Samsung , η εταιρία  δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα σήμανε «κακά μαντάτα» για τους καταναλωτές και θα οδηγούσε σε λιγότερες επιλογές, λιγότερη καινοτομία και δυνητικά υψηλότερες τιμές.

Η Apple από την άλλη επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου και έκανε λόγο για εσκεμμένη συμπεριφορά της Samsung ,ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε την κλοπή.

Παρά την τελική απόφαση ωστόσο και οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση , και αυτό θα γίνει σύμφωνα με δηλώσεις του σύμβουλου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο BBC. Ο κύριος Mueller ανέφερε επιπλέον ότι θεώρησε αρκετή την απόφαση του δικαστηρίου για την οικονομική αποζημίωση της Apple  η οποία έχει ζητήσει ακόμα και την απαγόρευση των πωλήσεων για τα προϊόντα της Samsung που είχαν βρεθεί να παραβιάζουν τους κανόνες ευρεσιτεχνίας.

Τελικά

Η Apple άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής και το αποτέλεσμα αναμένεται πριν από το τέλος του έτους. Samsung και Apple πάντως είναι κλειδωμένες σε μια δικαστική μάχη σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Λόγος περί αμοιβαίου μοιράσματος του «αγαθού» της τεχνολογίας :

Eμπειρογνώμονες της τεχνολογίας πιστεύουν  ότι η νομική διαμάχη είναι επιβλαβής για τους καταναλωτές.

Ο Συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak δήλωσε στο BBC πρόσφατα ότι: «Υπάρχουν καλά πράγματα, που βλέπω στη Samsung τηλέφωνα, που εύχομαι να  ήταν στο iPhone μου. Μακάρι η Apple να τα χρησιμοποιούσε και να τα χρησιμοποιεί, και δεν ξέρω αν η Samsung θα μας σταματούσε».
«Μακάρι να μοιραζόμασταν το καλό της τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα μας θα ήταν καλύτερα, θα είχαμε πάει παραπέρα. Μακάρι αυτές οι δύο εταιρείες να ήταν πιο συμβιβαστικές.»

Τον Οκτώβριο η Samsung προσφέρθηκε να  σταματήσει τις κατηγορίες για κλοπή εις βάρος των αντιπάλων για τουλάχιστον 5 έτη.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη είχαν κρίνει ως  επίδικες τις ενέργειες της νοτιοκορεάτικης εταιρείας , οι οποίες στόχευαν στη φίμωση του ανταγωνισμού.  Η Samsung καλείται ενδεχομένως να πληρώσει  ένα  πρόστιμο 18.3 δισ εκατομμυρίων δολαρίων ,αν κριθεί τελικά ένοχη για παραβίαση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών νόμων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By