Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Eurobank που εγκαταλείπει (;) και η Εθνική που το παλεύει

Δυσκολεύει η συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων για την Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να φαίνεται πως θα ολοκληρώση επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethniki-trapezaΑκόμα και εντός της ημέρας είναι η πιθανό η διοίκηση της Eurobank να ανακοινώσει ότι παραιτείται της προσπάθειας συγκέντρωσης από ιδιωτικά κεφάλαια του 10% της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής εντείνει τις προσπαθειές της για την εξεύρεση των ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 790 εκ. ευρώ και πλέον οι πιθανότητες για να τα συγκεντρώσει είναι με το μέρος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τα εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια, η διοίκηση Τουρκολιά κατάφερε σε συγκεντρώσει έναν ικανό αριθμό συμμετοχών, ενεργοποιώντας το πελατολογιό της αλλά και βρίσκοντας και νέους μετόχους κυρίως από τις τάξεις των εφοπλιστών αλλά και ελληνοαμερικανών επενδυτών. Οι ιδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι αρωγός στην προσπάθεια της Εθνικής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος με απευθείας επαφές έχει συμβάλει σημαντικά στην καλή πορεία του εγχειρήματος.

Στο στρατόπεδο της Eurobank, πέραν της έλλειψης χρόνου έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα σήμαντικό πρόβλημα ότι ο βασικός τους μέτοχος με 85% είναι η Εθνική, άρα δεν έχουν να ελπίζουν στην παρούσα φάση τίποτα από εκεί. Παράλληλα όλες οι προσπάθειες της διοίκησης της τράπεζας, υπό το βάρος της αρνητικής καθαρής θέσης δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν άλλες κινήσεις.

Την εξέλιξη της προσπάθειας συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων αναμένεται να εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η διακοπή της διαδικασίας συγκέντρωσης της ιδιωτικής συμμετοχής.

By