Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θέμα ωρών η επέμβαση στη Συρία

Χωρίς συμφωνία  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας | Εκκενώνονται πιθανοί στόχοι στη Δαμασκό | Ποια η θέση της Ελλάδας 

 

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα- για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.

«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».

Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».

«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο (Συμβούλιο Ασφαλείας του) ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Χαρφ.

Τάφος των εισβολέων  

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

«Η Συρία (…) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», υποστήριξε ο Σύρος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί», συνέχισε.

Ο Ουάελ αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.

«Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (…) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία», μετέδωσε επίσης η κρατική συριακή τηλεόραση.

Αναζητώντας καταφύγια 

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίες, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη ζώνη για να ζει κανείς εάν η Δύση αποφασίσει τελικά να απαντήσει με στρατιωτικά πλήγματα στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στα προάστια της πρωτεύουσας.

Στα παντοπωλεία οι πολίτες έκαναν σήμερα προμήθειες: αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, φοβούμενοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση πάντως είχαν οι μπαταρίες και το νερό.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι Σύροι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αιματοχυσία και τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών και των εκρήξεων παγιδευμένων οχημάτων. Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον εμφύλιο που άρχισε ως μια «ειρηνική κινητοποίηση» εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεπερνούν τις 100.000. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες.

Σε όλη την πόλη, οι τράπεζες σήμερα ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ δεκάδες σχημάτιζαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Εν αναμονή της απόφασης Oμπάμα 

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Σε κατάσταση ετοιμότητας η Τουρκία

Η Τουρκία έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού ώστε να προστατευθεί η χώρα από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία καθώς η Δύση εξετάζει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας (…). Η Τουρκία θα λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα εντός του πλαισίου των δικών της στρατηγικών συμφερόντων», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Νταβούτογλου επισήμανε επίσης ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδραση της Δύσης.

Ψήφισμα από Κάμερον 

Η Βρετανία θα υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης-ψήφισμα που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του Σύρου προέδρου και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα υπονομευτεί αν η χώρα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη συριακή κυβέρνηση μετά τη χρήση χημικών όπλων στην οποία προέβη εναντίον του λαού της, δήλωσε από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ιταλία: Όχι, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ  

Την επίσημη θέση της Ρώμης ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία χωρίς απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, μιλώντας σήμερα στην ραδιοφωνία της RAI.

«Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Αν δοθεί το ελεύθερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπούμε σε ένα πλαίσιο νομιμότητας το οποίο σήμερα είναι σαφές ότι δεν υφίσταται και το ιταλικό κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει το όλο θέμα», πρόσθεσε η Έμμα Μπονίνο.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αβενίρε σημείωσε ότι «όπως και να έχει, ακόμη και αν υπάρξει η συγκατάθεση του (ΣΑ του) ΟΗΕ, η Ιταλία δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση της Συρίας».

Ο Μάουρο υπογράμμισε παράλληλα ότι «η Ιταλία ζει ήδη τις συνέπειες της συριακής κρίσης, αφού κάθε μέρα φτάνουν στις ακτές της πρόσφυγες από την μεσανατολική αυτή χώρα και ο αριθμός τους πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται».

Μαξίμου: Δεν υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή

«Να μετρήσουν προσεκτικά το θέμα της επέμβασης στη Συρία αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις» κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Τα τελευταία νέα στην περιοχή, δεν ξέρω εάν είναι δυσοίωνα αλλά είναι χαμηλής νέφωσης», ανέφερε στην παρέμβασή του

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι με την κρίση στη Συρία αναδεικνύεται η σημασία της Ελλάδας ως παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει και εσωτερική πολιτική σταθερότητα ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, αλλά και να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό ήταν και το μήνυμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Τρίτη, με τον οποίο συζήτησε κυρίως τις εξελίξεις στην περιοχή, ζητώντας και την εμπειρία του από τη μακρά θητεία του κατά το παρελθόν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν άλλωστε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που φάνηκε και κατά την συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον κ. Σαμαρά.

Επαφές με Ευρωπαίους συναδέλφους τους είχαν εν τω μεταξύ την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή.

Η χώρα μας έχει σε κάθε περίπτωση υποχρεώσεις από τις διατλαντικές συμφωνίες για τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η Σούδα για ανεφοδιασμό (κάτι που είναι και ο πιθανότερος τρόπος αξιοποίησης της σε μία επιχείρηση κατά της Συρίας) η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει τη χρήση, ενώ εάν ζητηθεί η μεταστάθμευση (σενάριο που θεωρείται απίθανο βάσει της μέχρι στιγμής εικόνας για το σχεδιασμό της επέμβασης) θα πρέπει να υπάρξει έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι πάντως θεωρούσαν πολύ πιθανότερο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη βρετανική βάση της Κύπρου, η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Συρία ή και την Τουρκία ως «ορμητήριο» στην περιοχή, παρά την Ελλάδα, με την εξαίρεση όπως αναφέρθηκε της στάσης προς ανεφοδιασμό.

Ανησυχία προκαλούν οι ευρύτερες συνέπειες της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, καθώς όπως επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, η Συρία λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός παράγοντας με την κομβική της θέση στο τρίγωνο Ιράκ- Ισραήλ-Λιβάνου. Για την Ελλάδα όμως η πιο σοβαρή συνέπεια είναι πως στο ήδη αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα από την περιοχή προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας θα προστεθούν ακόμη περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες. Η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. 

Κύπρος: Δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας 

Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ύστερα από διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν αναμένει να βρεθεί η Κύπρος προ οποιασδήποτε έκπληξης, μέσα στα πλαίσια των ορίων, των δυνατοτήτων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε, υπάρχουν συμφωνίες για χρησιμοποίηση του εδάφους της Κύπρου προς εξυπηρέτηση πολιτών φίλων χωρών προς την Κύπρο.

«Υπάρχουν τα συγκεκριμένα σχέδια που προνοούνται από τις συμφωνίες και η Κύπρος θέλει για παν ενδεχόμενο να είναι έτοιμη», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Χαρακτηρίζοντας την συζήτηση παραγωγική, σημείωσε ότι αυτή έγινε πρώτα σε επίπεδο υπουργικό και ανέλαβαν στη συνέχεια οι υπηρεσίες να συνεχίσουν τον συντονισμό τους.

«Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω, είναι ότι είναι μέτρα τα οποία λαμβάνουμε προληπτικά και δεν σημαίνει ότι επειδή λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της», τόνισε.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By