Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θέρμανση πολυκατοικιών με… φύκια

 Μια πρωτότυπη εναλλακτική πηγή ενέργειας

algaepoweredbuilding
Αυτό το κτίριο λειτουργεί χάρις στην ενέργεια που προσφέρουν τα φύκια. Μέσα σ’ αυτά τα γυάλινα πάνελ, υπάρχει ένα πράσινο υγρό, στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε μικρές φούσκες να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός βιοαντιδραστήρα στην πρόσοψη, ο οποίος ζεσταίνει και τα δεκαπέντε διαμερίσματα του κτιρίου. Η κινητήρια δύναμη είναι τα μικροφύκη και η αρχή λειτουργίας του όλου συστήματος είναι η φωτοσύνθεση.

«Η θερμότητα παράγεται εδώ σ’ αυτή την πρόσοψη, από τους βιοαντιδραστήρες. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί εδώ σ’ αυτό το ενεργειακό κέντρο.

Η θέρμανση θα χρησιμοποιηθεί για να ενεργοποιήσει αυτό το κεντρικό σύστημα που παρέχει ζεστό νερό και θέρμανση» αναφέρει ο Μάρτιν Κέρνερ, υπεύθυνος του πρότζεκτ.

Το κτίριο στην ουσία αυτοθερμαίνεται. Παράλληλα, μπορεί και διατηρεί μια καλή εσωτερική θερμοκρασία, χωρίς να χρησιμοποιεί τη θέρμανση. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Η Λάουρα Γκάντορ είναι μία από τις ενοίκους αυτής της πολυκατοικίας. Το μπαλκόνι της μοιάζει με ενυδρείο, όπου μεγαλώνουν όλα αυτά τα φύκη.

«Μέσα από αυτή την τεχνολογία, εξοικονομούμε περίπου 1.000 Ευρώ το χρόνο. Αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουμε σχεδόν τίποτε, γιατί αυτή η παθητική κατασκευή είναι πολύ καλά μονωμένη» επισήμανε η Λάουρα Γκάντορ.

Για να ετοιμαστεί για τον χειμώνα, το κτίριο έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύει ενέργεια, στο υπόγειο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα χρησιμοποιήσει, όταν αρχίσει το κρύο.

«Είναι το όραμα που έχουμε για το μέλλον και μια απάντηση σε ερωτήματα που θέταμε πριν από 30 χρόνια» εξηγεί ο αρχιτέκτονας Ντίτμαρ Βάλμπερτ.

Δεν είναι μόνο η θέρμανση που κερδίζουμε από αυτή την καινοτομία. Μπορούμε να συλλέξουμε τα νεκρά φύκη και να τα χρησιμοποιήσουμε ως διατροφικό συμπλήρωμα, καθώς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.

Πηγή: Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By